• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • ФАО повідомляє, що продовольства достатньо, але є перебої у розподілі продуктів в час пандемії COVID-19

    Опубликовано: 2020-05-12 09:07:13

    Відновідно до попередніх показників, у 2020 році в Європі та Центральній Азії, як і в усьому світі, очікується майже рекордний обсяг виробництва пшениці і збільшення запасів продовольства. Запасів основних продовольчих товарів достатньо, проте в результаті вживання заходів щодо пом'якшення впливу пандемії COVID-19, виникли логістичні збої, що утрудняють розподіл продуктів харчування і ведення сільськогосподарського виробництва в ряді країн.

    Все це відображено в новому бюлетені ФАО «Ситуація на продовольчому ринку Європи та Центральної Азії і політика реагування на пандемію COVID-19», де основна увага приділена ситуації в Європі і країнах Центральної Азії.

    У бюлетені міститься огляд експортної політики основних експортерів продовольства в регіоні в умовах пандемії COVID-19, в число яких входять Казахстан, Російська Федерація, Україна і Євразійська економічна комісія. У ньому також розглядаються заходи національної політики країн, спрямовані на пом'якшення наслідків пандемії для продовольчих ринків, а також на забезпечення достатніх внутрішніх поставок і стабільності продовольчого ринку.

    В аналітичній записці представлено обнадійливу оцінку продовольчих ринків регіону: вони добре забезпечені основними продуктами харчування, створено сприятливі умови для виробництва таких основних культур, як пшениця. У той же час в публікації відзначаються негативні наслідки тривалої в сфері охорони здоров'я кризи COVID-19 для транспортування, зберігання, реалізації, фінансування і наявності ресурсів у продовольчому та сільськогосподарському секторах.

    «За допомогою анкет ми зібрали інформацію з країн, найчастіше безпосередньо від учасників ринку та фермерів, - сказав автор доповіді Чен Фан, економіст ФАО у Європі і Центральній Азії. – В цілому найбільшого впливу зазнала ланцюжок постачання риби, за ним йдуть ланцюжки виробництва та постачання молока і молочних продуктів, м’яса, зерна і бобових культур. В аналітичній записці урядам рекомендується вжити заходів щодо виправлення становища, які спрямовані на обмеження довгострокових наслідків, і містяться конкретні рекомендації».

    У поточній ситуації найбільшою мірою постраждали фермери, які торгують на вуличних ринках, ресторани, постачальники засобів виробництва для сільського господарства і оператори транспортних послуг. Виробники продуктів харчування також зіткнулися з нестачею місця для зберігання продуктів, викликали занепокоєння і терміни придатності продовольства. Крім того, на обох кінцях ланцюжка поставок скоротилася реалізація, причому споживачі купують менше продуктів харчування, а постачальники засобів виробництва спостерігають зростання цін на імпортні товари. Це може мати наслідки для фермерів, які опинилися посередині.

    Тому ФАО рекомендує урядам якомога швидше розробити механізми для пом’якшення проблем з грошовими потоками, з якими фермери зіткнуться у поточному посівному сезоні.

    Ціни на агропродовольчі продукти залишалися в цілому стабільними для споживачів в таких країнах регіону, як Киргизстан і Російська Федерація. Однак в деяких країнах ціни виросли. У Таджикистані в порівнянні з аналогічним періодом минулого року ціни на свіжу цибулю зросли більш ніж на 135%, на картоплю - майже на 100%. Ціни на крупи, м'ясо і молочні продукти зросли приблизно на 20%.

    На міжнародному рівні ціни на пшеницю - найважливіший товар в регіоні - в цілому були стабільними в 2020 році. Проте жвава торгова діяльність і побоювання з приводу пандемії COVID-19 призвели в квітні до зростання цін на неї в країнах-експортерах: Казахстані, Російській Федерації та Україні.

    «Ми побачили, що багато дрібних землевласників почали уникати ризиків при плануванні посадки на наступний сезон; половина фермерів, що були опитувані, також згадали про проблеми з наявністю кормів, добрив і пестицидів», - додав Фанг.

    У зв'язку з вищевказаним та ґрунтуючись на результатах анкетування рекомендується вжити таких невідкладних заходів у сфері політики: поліпшити охорону здоров'я і мобільність фермерів, операторів перевезення харчових продуктів і працівників харчової промисловості; забезпечити поставки сільськогосподарських ресурсів для майбутнього сезону вирощування сільськогосподарських культур і тваринництва через наданн імпортерам доступу до "зелених коридорів"; оцінити можливості холодильних сховищ; звести до мінімуму втрати продовольства і відходи за допомогою програм соціального захисту. Крім того необхідно підтримувати фінансову стабільність підприємців за допомогою нових схем кредитних гарантій (для покриття операційних витрат) і сільськогосподарських субсидій.

    Уряди прагнуть забезпечити достатні запаси для внутрішніх споживачів і уникнути зростання цін на основні продукти харчування у відповідь на ринкові потрясіння і невизначеність, викликані спалахом COVID-19. Тому основні експортери в регіоні - Казахстан, Російська Федерація і Україна - ввели і скорегували експортну політику щодо пшениці і основних продуктів харчування, а багато країн нетто-імпортерів агропродовольчих товарів впровадили нові заходи політики.

    «У майбутніх бюлетенях з питань політики планується надавати співтовариствам і урядам актуальну інформацію про стан динамічної ринкової ситуації і рушійні сили в сфері політики для підтримки своєчасних і належних дій, спрямованих на мінімізацію впливу COVID-19 на ринки і продовольчу безпеку», - сказав заступник Генерального директора і Регіональний представник ФАО у Європі та Центральній Азії Володимир Рахманін.

    Аналітична записка щодо продовольчих ринків та політики - перший документ, в якому основна увага зосереджена на території Європи і Центральної Азії - публікується англійською та російською мовами. У цій публікації не розглядається політика Європейського союзу, увагу зосереджено на 14 обраних країнах Східної Європи, Кавказу та Центральної Азії. Охоплення країн і розглянутих проблем буде розширено в наступних випусках.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.