• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Минюст признал неправомерным постановление о проведении референдума о статусе русского языка в Крыму

    Опубликовано: 2006-03-07 09:22:00

    6 березня 2006 року Міністр юстиції України Сергій Головатий надіслав на ім`я Президента України В.А. Ющенка, Прем`єр-міністра України Ю.І. Єханурова, Генерального прокурора України О.І. Медведька та Голови Центральної виборчої комісії України Я.В. Давидовича текст Юридичного висновку Міністерства юстиції України щодо відповідності Конституції України і законам України постанови Верховної Ради Автономної Республіки Крим "Про призначення республіканського (місцевого) консультативного референдуму за ініціативою громадян України, які постійно проживають в Автономній Республіці Крим" (№ 1578-4/06).

    Як зазначається у документі, Верховна Рада Автономної Республіки Крим, ухваливши постанову про проведення 26 березня 2006 року в Автономній Республіці Крим референдуму з питання „надання російській мові статусу другої державної мови", вийшла за рамки Конституції та законів України.

    Так, зазначена постанова у частині, що стосується винесення на референдум питання, яке не віднесено до відання Автономної Республіки Крим, не відповідає, зокрема, статтям 1, 2, 3-1, 4, 6, 6-1, 46 Закону України „Про всеукраїнський та місцевий референдуми", положенням Закону України „Про затвердження Конституції Автономної Республіки Крим", а також статтям 8, 19, 134, 135, 136, 138 Конституції України.

    Парламент Кримської автономії, ухваливши зазначену постанову, порушив установлену Законом України „Про всеукраїнський та місцевий референдуми" імперативну заборону на проведення в Автономній Республіці Крим референдумів з питань, що не відносяться до відання Автономної Республіки Крим.

    За даних обставин виникла юридична ситуація, за якої є юридичні підстави для застосування положень частини другої статті 137 Конституції України, де передбачено, що "з мотивів невідповідності нормативно-правових актів Верховної Ради Автономної Республіки Крим Конституції України та Законам України Президент України може зупинити дію цих нормативно-правових актів Верховної Ради Автономної Республіки Крим з одночасним зверненням до Конституційного Суду України щодо їх конституційності", – йдеться у Юридичному висновку Міністерства юстиції України.

    З повним текстом Юридичного висновку можна ознайомитися на офіційному сайті Міністерства юстиції України: www.minjust.gov.ua

    Інф. Прес-служба Міністерства юстиції України

     

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.