• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Урядовий звіт повинен бути системним та об’єктивним: проблем в економіці вистачає

    Опубликовано: 2020-02-18 15:28:22

    Знайомлячись зі звітом виконання Програми діяльності Кабінету Міністрів України, ділова спільнота наголошує, що має до нього  багато питань. Більшість положень звіту не  ґрунтується на об’єктивній, реальній картині стану справ, не демонструє розуміння масштабів таких проблем, як падіння промислового виробництва, зростання негативного сальдо зовнішньої торгівлі, низьку платоспроможність  населення та зростання трудової міграції. В той же час, лише на основі чіткої та системної інформації, ґрунтовного аналізу можна фахово володіти ситуацією та ухвалювати ефективні рішення.

    Відтак, УСПП та Антикризова рада громадських організацій підготували   аналіз економічної ситуації в країні, зібравши інформацію від промислових та бізнес-асоціацій, великих промислових підприємств, та розробили на їх основі документ «Пріоритетні заходи 2020: промисловий пакет». Його направили уряду, Президенту та Верховній Раді. Про це повідомив президент УСПП Анатолій Кінах в ефірі одного з телеканалів. 

    «Звітування в контексті «у нас все добре»: інфляція 4%, макроекономічна стабільність  і т.д.  – це необ’єктивно, не призведе до посилення реальної роботи з зростання економіки. Уряд не розуміє чи замовчує реальну ситуацію. Як можна пишатися ревальвацією гривні, що сталась за рахунок спекуляцій у фінансовому секторі? Ситуація, за котрої обсяги виробництва в країні скорочуються, а прибутки банків за рік потроюються (за 11 місяців минулого року - 59 млрд. грн.) – не виглядає фундаментом для зміцнення національної грошової одиниці.  Банки, а також нерезиденти  скуповували облігації внутрішньої держпозики за високими ставками (на початку 2019 р. під  18-19%), залишивши реальний сектор економіки знекровленим, нездатним до модернізації і розвитку.  Штучна ревальвація гривні коштувала експортерам, а відтак економіці більше $5 млрд., що практично дорівнює розміру траншу МВФ, якого ми так прагнемо», – каже лідер ділової спільноти.

    Чому при такій низькій інфляції, якою пишаються НБУ та Кабмін, облікова ставка Нацбанку складає  11%, а кредити для бізнесу в комерційних банках більше 15%? Падіння промисловості лише в грудні 2019 року до грудня 2018-го склало 8,3%. Росте негативне сальдо зовнішньої торгівлі, яка так і залишається переважно сировинною. Ці та інші питання мають бути розкриті в звіті уряду, а поруч повинні міститися пропозиції з подолання таких кризових явищ  – переконані в УСПП.

     «У програмі діяльності уряду на 5 років було зазначено цілком конкретну мету – зростання ВВП на 40% за цей період. По суті, 7-8% в рік. Зараз вже бачимо, що ця ціль не виконується. 2020 рік має прогноз росту економіки тільки на 3,5-3,7%, чого явно недостатньо. Як уряд планує «наверстати», які механізми стимулювання внутрішнього ринку та захисту  інвесторів,  окрім менеджерів-«нянь», пропонується? Таких питань ще багато, у тому числі, тих, котрі стосуються низької платоспроможності громадян, доступу до якісної медицини, посилення трудової міграції тощо», – наголошує Анатолій Кінах. 

    Він розповідає: чому говориться про «зменшення цифр в платівках»,  у той час, як росте заборгованість по сплаті житлово-комунальних послуг, яка вже перетнула позначку в 63,7 млрд. грн., а до кінця опалювального сезону може скласти 80 млрд. грн.? Це свідчить про те, що рівень цін і тарифів в Україні не відповідає реальній платоспроможності громадян, а система субсидій не працює.

    «Маємо надію, що аналіз ситуації, а також надані пропозиції експертів, дадуть можливість уряду об’єктивно представити  те, що відбувається з економікою країни, які проблеми та бар’єри стримують зростання ВВП тощо. Чесний звіт про роботу уряду – ось що очікує бізнес та й все суспільство», – підкреслив Анатолій Кінах.

    УСПП пропонує уряду розпочати спільну з громадськими об’єднаннями бізнесу роботу щодо остаточної розробки і прийняття промислової Стратегії, відновлення роботи Національного комітету з промислового розвитку, а також вертикалі державного управління індустрією.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.