• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • В Солом'янському районі Києва відкрито "єдиний офіс" з видачі дозвільних документів

    Опубликовано: 2006-03-01 16:34:00

    На думку заступника голови Держпідприємництва України Сергія Іголкіна, початок роботи в Києві вже третього оснащеного всіма необхідними технічними засобами дозвільного центру може слугувати прикладом поєднання теорії та практики на шляху до реформування  дозвільної системи в Україні.

    З набранням чинності 5 січня 2005 року Закону України “Про дозвільну систему в сфері господарської діяльності”  в Україні було створено 672 центри з видачі документів дозвільного характеру за принципом організаційної єдності. Однак, за відсутності належного нормативно-технічного забезпечення переважна частина з них працюють як консультативні органи.

    Директор Регіональної місії USAID в Україні, Молдові та Білорусі Ерл Гаст зазначив, що дозвільний центр в Солом’янському районі м. Києва є 40-м з переліку центрів відкритих за технічної та методологічної допомоги проекту БІЗПРО в різних регіонах України за період з лютого 2005 року.

    Ерл Гаст наголосив, що Агенція USAID та проект БІЗПРО не лише надає організаційно-технічну підтримку новим дозвільним центрам, але й  відслідковує результативність роботи створених дозвільних центрів в частині впливу нового дозвільного Закону на розвиток підприємництва в певному регіоні. Досвід показує, що робота “єдиних дозвільних офісів” дає можливість у середньому у 3-4 рази скоротити термін отримання документів дозвільного характеру, вдвічі зменшити витрати підприємців при отриманні цих документів.

    Незалежні відстеження результативності єдиних дозвільних центрів, відкритих за сприяння БІЗПРО в Куп'янську та Чугуєві (Харківська обл.) показали, що у Куп'янську офіційна вартість отримання окремого дозволу зменшилась майже вдвічі - з 277.20 до 132.20 грн., а загальна тривалість процедури зменшилась у 4 рази. Випадки хабарництва зменшились з 50 % до 6.4 %. В Чугуєві вартість отримання дозволу зменшилась з 100.6 до 20.3 грн., а загальну тривалість процедури  скорочено з 15-ти до 5.4 днів. Поінформованість підприємців про процедури зросла з 12.2 % до 75 %.

    На думку Сергія Іголкіна, досвід роботи єдиних дозвільних центрів вказує на необхідність внесення низки змін до законодавства в частині визначення порядку роботи та статусу адміністраторів, матеріально-технічного забезпечення єдиних дозвільних центрів.

    Фахівцями Держпідприємництва розроблені пропозиції для недопущення черг у дозвільних центрах шляхом визначення кількості адміністраторів в єдиних офісах з розрахунку один адміністратор на 500 дозвільних дій на рік. З метою закріплення  належних соціально-правових гарантій статусу адміністраторів Держпідприємництвом України направлено відповідні проекти рішень до Міністерства праці та соціальної політики.

    Відповідаючи на запитання журналістів щодо перегляду дозвільних актів, що стримують розвиток бізнесу в Україні, Сергій Іголкін повідомив про скасування восьми дозволів санепідемстанції, які суперечили чинному дозвільному закону. Також Держпідприємництвом здійснено аналіз восьми законів з метою приведення їх у відповідність до Закону “Про дозвільну систему в сфері господарської діяльності”. В цілому, з більш як 1000 існуючих в Україні дозволів, на сьогодні виокремлено перелік з понад 250 актів, що потребують перегляду та впорядкування.

    На прес-конференції було анонсовано проведення 3 березня поточного року в профільному Комітеті  Верховної Ради України “круглого столу” на тему: “Стан впровадження Закону України “Про дозвільну систему в сфері господарської діяльності”. Під час “круглого столу”, зокрема, буде обговорюватись можливість застосування в Україні, крім чинних принципів декларування та організаційної єдності, принципу “мовчазної згоди”. Даний принцип передбачає встановлення терміну протягом якого адміністратор зобов’язаний надати дозвіл або вмотивовану відмову. У випадку не надання адміністратором відповіді після завершення визначеного терміну, дозвіл вважається виданим.

    Як наголосив пан Іголкін, Держпідприємництво і надалі розраховує на плідну співпрацю з проектом БІЗПРО та профільними комітетами Верховної Ради України з удосконалення дозвільної системи в Україні.

    Інф. Урядовий портал

     

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.