• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Опубліковано закон про відкриття космосу для приватних компаній

    Опубликовано: 2019-10-29 17:00:09

    Закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо державного регулювання космічної діяльності", який передбачає відкриття космічної галузі для приватних компаній, опубліковано в офіційному виданні Верховної Ради "Голос України", повідомляє УНН.

    2 жовтня 2019 року Верховна Рада ухвалила Закон №1071 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо державного регулювання космічної діяльності". За дане рішення проголосувало 308 депутатів.

    Нововведення скасовують державне ліцензування на ведення космічної діяльності та вводить дозвільну процедуру на "польове" тестування, запуск, навігацію і повернення космічних апаратів.

    "Декларація про провадження господарської діяльності у сфері космічної діяльності подається суб’єктом космічної діяльності України приватної форми власності, який має намір здійснювати космічну діяльність, до центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування і реалізує державну політику у сфері космічної діяльності", - йдеться у статті 9 даного закону.

    Автори закону у меті прийняття вказали "забезпечення розвитку, підвищення інвестиційної привабливості, а також створення конкурентного середовища для розвитку космічної галузі в Україні поряд із державним сектором підприємств приватної власності".

    Законом вносяться зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення та законів України, зокрема, "Про підприємництво", "Про космічну діяльність", "Про страхування", "Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності" та "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності" з метою скасування обмеження на ведення діяльності, пов’язаної з випробуванням, виробництвом та експлуатацією ракет-носіїв, у тому числі з їх космічними запусками із будь-якою метою, для суб’єктів космічної діяльності приватної форми власності та унормування ведення зазначеної діяльності.

    В опублікованому повідомленні вказано, що закон набуває чинності через три місяці з дня його опублікування. Тобто закон вступить в силу 29 січня 2020 року.

    Також, згідно з законом, Кабмін повинен провести нормативно-правові зміни, які повинні запустити даний закон.

    "Кабінету Міністрів України протягом трьох місяців з дня опублікування цього Закону: привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим Законом, забезпечити приведення міністерствами, іншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів у відповідність із цим Законом, забезпечити прийняття нормативно-правових актів щодо процедури видачі (переоформлення, анулювання) дозволів на здійснення окремих видів космічної діяльності, переліку видів космічної діяльності, що потребують одержання дозволів, необхідних для реалізації положень цього Закону", - наголошується у документі.

    Як повідомляв УНН, було опубліковано закон про прослушку ДБР та НАБУ.

    Марк Омелянюк

    Источник: УНН

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.