• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Скасування пайової участі: мінус корупційна схема – плюс до притоку інвестицій

    Опубликовано: 2019-09-23 15:36:40

    20 вересня ВРУ у другому читанні прийняла законопроект №1059 щодо стимулювання інвестиційної діяльності в Україні. Документ містить комплексні рішення, що дозволять країні значно покращити бізнес-клімат і просунутися в Doing Business, зокрема – скасовує з 1 січня 2021 року збір з інвестицій – пайовий внесок у будівництві!

    Пайова участь в Україні давно перетворилася на корупційний податок, що відлякує інвесторів, і геть не сприяє розвитку та притоку інвестицій. Цей своєрідний «податок на інвестиції» встановлювався місцевою владою на свій розсуд для кожного окремого забудовника, і міг становити від 0 до 10% від вартості будівництва. Розмір залежав виключно від «домовленостей», а цільове використання коштів, що мали спрямовуватись на розвиток соціальної інфраструктури, неможливо відслідкувати.

    Ручне адміністрування і численні можливості для маніпуляцій при нарахуванні «пайової» - фактори, які неможливо виправити. Розуміючи важливість створення комфортних умов для залучення інвестицій в економіку, європейські країни десятиліття тому скасували цей вид оподаткування інвесторів. Тепер нарешті прибираємо його в Україні!

    Протягом 2020 року діятиме перехідний період, коли пайова участь буде сплачуватись за чіткими правилами – виключно грошовими коштами і за зниженими ставками:

    для нежитлових будівель та споруд - 4% загальної кошторисної вартості будівництва об’єкта;
    для житлових будинків - 2% вартості будівництва об’єкта;
    для всіх промислових об`єктів - 0!
    До кінця року також мають бути внесені зміни до законодавства, що унормують порядок передачі інженерних мереж від забудовників на баланс міста. Таке рішення є результатом компромісу між необхідністю залучати інвестиції й можливістю громад запустити відповідні компенсатори.

    Ще одним важливим аспектом законопроекту 1059 є введення у законодавство поняття довірчої власності, яка підвищує захист прав кредиторів. А це - шлях до зниження кредитних ризиків і, як результат – до зниження кредитних ставок. Окрім того, вдосконалюється процесуальне законодавство, а також пропонуються додаткові механізми захисту прав та інтересів міноритарних інвесторів.

    Усі ці напрацювання, над якими Офіс працював протягом кілько років, допоможуть Україні увійти в топ-40 рейтингу Doing Business уже в 2020 році.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.