Протягом наступних 10 років світове виробництво свинини буде поступово скорочуватися. Про це йдеться в звіті продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО), передає УНН з посиланням на meatpoultry.com.
Причина - слабкий попит на продукт в країнах, що розвиваються, йдеться у звіті.
"Намагатися стимулювати збільшення виробництва свинини будуть азіатські країни. Однак, бар'єром тому стане поширення африканської чуми свиней (АЧС)", - йдеться у повідомленні.
Прогнозується, що лише за підсумками 2019 року світове виробництво свинини впаде на 5%.
Водночас, світовий імпорт продукту буде зростати. Зокрема, до 2020 року Китай збільшить ввезення свинини в країну на 75%, у порівнянні з показниками 2018 року, до 2,1 млн тонн.
Як повідомляв УНН, вірус африканської чуми свиней вперше був зафіксований у Китаї торік. Експерти кажуть про глобальну загрозу, оскільки саме в Китаї зосереджено близько половини світового поголів'я свиней. Країна виробляє 50% всієї свинини у світі і є головним її споживачем.
В Україні ж АЧС також не вщухає вже понад 6 років. За словами депутата Сергія Тригубенка, боротися з вірусом нашій країні заважають кілька факторів: нескінченний процес реформування Держпродспоживслужби і брак компетентних кадрів.
Понад те, в Україні фермери масово приховують АЧС, впевнений експерт Микола Бабенко. Причина тому - колосальні матеріальні збитки, які держава не в змозі компенсувати свинарям.
Петро Івасюк
Источник: УНН
e-news.com.ua