• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • АЧС в Україні: експерти оцінили об’єми ринку інфікованої свинини

    Опубликовано: 2019-05-17 17:30:06

    В Україні діє досить об'ємний нелегальний ринок свинини, інфікованої вірусом АЧС. Про це під час прес-конференції журналістам повідомив генеральний директор ТОВ “ Центр підвищення ефективності у тваринництві ” Микола Бабенко, передає УНН.

    Він нагадав, що з 2012 року в Україні зареєстровано 477 випадків АЧС.

    "В сусідніх країнах вже з першого року появи АЧС реєструють тисячі випадків в рік. Тому насправді в Україні випадків набагато більше і більша частина їх офіційно не реєструється", - розповів експерт.

    Чинним законодавством передбачено знищення всіх свиней на свинофермі, де стався випадок АЧС, продовжив Бабенко. Натомість власник підприємства отримує компенсацію по ринковій ціні за живу вагу, додав він.

    За сім років зареєстровані втрати свинокомплексів від знищених свиней становлять трохи більше 150 млн грн. Компенсовано з цієї суми - трохи менше 1%, сказав Бабенко.

    "Що в такому випадку для власника свинокомплекса означає відсутність коштів в бюджеті на компенсацію у випадку АЧС? Тільки одне – банкрутство. Тому випадки АЧС на промислових свинокомплексах масово приховують. І таких випадків багато в різних областях.

    У разі підозри АЧС власник приймає рішення – розпродати швидко все поголів’я, яке потенційно заражене вірусом АЧС – великих свиней на забій, малих на вирощування на менші ферми і приватному сектору. Для галузі це означає ще більше розповсюдження вірусу. Фактично, промислові виробники свинини залишені сам на сам із проблемою, яку самі вони вирішити не можуть", - зауважив експерт.

    Нагадаємо, в Україні АЧС не вщухає вже шостий рік. У поточному році було зафіксовано вже 11 випадків хвороби. У минулому - 145.

    Як наслідок: зростає кількість імпортованої свинини, а на внутрішньому ринку на свинину і сало - ростуть ціни.

    Як зазначив політик Сергій Тригубенко, у вітчизняних магазинах свинина вже дорожче, ніж у ЄС.

    Петро Івасюк

    Источник: УНН

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.