• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Роботодавці підписали меморандум з кандидатом в президенти Ю.Тимошенко

    Опубликовано: 2019-02-27 15:46:44

    Захист територіальної цілісності, деіндустріалізація, посилення сировинного характеру  економіки, бідність, високі темпи депопуляції та трудової міграції населення – ось доленосні  виклики для України, котрі повинні бути вирішені спільними зусиллями громадськості, бізнесу і влади. Тому президентські та парламентські вибори 2019 р. – шанс змінити якість влади, дати потужний поштовх розвитку економіки і держави. Таку думку висловив голова Антикризової ради громадських організацій, президент УСПП, голова ООРУ Анатолій Кінах під час свого виступу на зустрічі представників громадських організацій роботодавців, підприємців та промисловців з кандидатом у президенти України Юлією Тимошенко.
    За його словами, роботодавці,  які сплачують податки, забезпечують робочі місця, не будуть сторонніми спостерігачами на виборах і вимагатимуть, щоб за результатами дуже відповідального 2019 року в Україні була сформована більш якісна, державницька система влади.  Водночас, лідер ділової спільноти підкреслив: наразі в країні безпрецедентна деградація інститутів влади, і цю ситуацію треба міняти.
    «Роками на відповідальних державних посадах працюють виконуючі обов’язки, це неприпустимо. Коли з’являється вакансія високого чину, всі відразу починають визначати орбіти впливу, чиї інтереси буде обслуговувати той чи інший кандидат. Відсутня увага до  професіоналізму кандидата, його державницькіх позицій. Така система безперспективна і повинна бути ліквідована. Нам потрібна кадрова політика,  яка орієнтована на державних менеджерів із знаннями, незалежними позиціями, котрі захищатимуть державні інтереси. Лише тоді  почнуться зміни в країні», – підкреслив Анатолій Кінах.
    Він звернув увагу на системні виклики, з якими стикається Україна.  Так, МВФ  наприкінці минулого року назвав Україну у своєму звіті найбіднішою країною Європи.  Світовий банк у своїх документах визначає: Україна може наздогнати Польщу через 50 років, а Німеччину –  через 100 років. Є дуже небезпечним збільшення відриву між нашою країною і розвинутим світом.
    Анатолій Кінах   проаналізував ситуацію в демографічній сфері: в країні підвищуються темпи депопуляції. Так, за даними держстатистики, у 2018 році на 100 смертей припадало народження 57 немовлят. За рік фактична чисельність населення знизилась на близько 200 тис. Натомість, кажуть роботодавці,  ні у посланні Президента, ні в порядку денному засідання РНБОУ, ні в  пріоритетах уряду  не видно, що держава занепокоєна цими загрозливими процесами.
    «Це питання складне, для його вирішення потрібні   роки, але повинне бути загальнонаціональне розуміння першочерговості цієї  проблеми. Масштаби втрати трудового потенціалу також безпрецедентні. Мінімум 1 млн. в рік виїжджають – і це тільки дані міністерств, а по факту від 7 до 9 млн. українців шукають кращої долі за кордоном. Щоб це зупинити, необхідно негайно впроваджувати комплексний пакет заходів – від реформування профтехосвіти до модернізації ринку праці, створення стимулів для його пожвавлення», – каже президент УСПП.
    Найвагомішими економічними  проблемами  він назвав деіндустріалізацію України, посилення сировинного характеру економіки.
    Його підходи підтримав голова Федерації роботодавців України Дмитро Олійник. Він зупинився на потребі створення в Україні нових робочих місць, необхідності посилення захисту національного виробника.  Нещодавно в ФРУ  підготували та оприлюднили  Маніфест роботодавців, де йдеться про нову індустріалізацію, масштабні проекти з обов'язковою локалізацією виробництва, індустріальні парки тощо.
    Нагадаємо, Антикризовою радою громадських організацій, УСПП, ООРУ  напрацьовано низку важливих документів – Платформу економічного патріотизму та стратегію «Нова індустріалізація – реальний шанс для України», які спрямовані на відновлення промислового, економічного  розвитку. 
    «Україна програє  конкуренцію в глобальному світі, насамперед, конкуренцію за людину. Тому треба максимально використовувати інтелектуальний і професійний потенціал, який ще не покинув країну. А це 200 тисяч людей, які мають найвищий рівень інтелекту, це вчені, айтішники, математики. Це і є наш шанс увійти в мейнстрім Четвертої промислової революції», – заявила голова політичної партії «Батьківщина», кандидат в президенти країни Юлія Тимошенко.

    У ході зустрічі керівники Федерації роботодавців України, Об’єднання  організацій роботодавців України підписали із кандидатом в президенти України Юлією Тимошенко  Меморандум про взаєморозуміння та співробітництво.
    У документі виділено 12 пріоритетних напрямків. Серед них: зменшення трудової міграції та створення в Україні 2 млн. робочих місць; формування умов для зростання економіки на рівні не нижче 7% у середньорічному вимірі за період 2020–2030 рр.; поступове збільшення частки переробної промисловості у ВВП з 12,4% до 25% - до 2030 р. за умов підтримки інновацій та технологій на базі державно-приватного партнерства,  співробітництва промисловості та науки тощо.
    «Усвідомлюючи важливість об’єднання спільних зусиль бізнесу, політиків та громадськості для прискореного економічного розвитку, збереження і створення нових робочих місць, забезпечення гідних умов життя громадян України, ми маємо докласти значних зусиль, щоб наповнити цей меморандум конкретним змістом», – підсумував Анатолій Кінах. 

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.