• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Аграрний комітет не має остаточного варіанту законопроекту про ринок земель – голова земельного підкомітету

    Опубликовано: 2019-01-24 13:01:48

    Голова земельного підкомітету Аграрного комітету ВРУ, народний депутат Олег Кулініч спростував інформацію ЗМІ про наявність у комітеті готового законопроекту про обіг сільськогосподарських земель.

    Про це він повідомив у своєму блозі на сайті Ліга.Net, передає прес-служба народного депутата.

    «При Аграрному комітеті вже певний час працює робоча група, яка вивчає пропозиції аграрних асоціацій, наукових установ, громадських організацій сектора стосовно умов регулювання обігу земель. На минулому засіданні групи її учасникам були роздані напрацювання з певними пропозиціями стосовно ринкового регулювання. Саме ці пропозиції і були сприйняті деякими представниками ЗМІ як готовий законопроект про обіг земель сільськогосподарського призначення», - пояснив депутат.

    З його слів, для того, щоб питання зняття мораторію було вирішено парламентом позитивно, мають бути знайдені рішення, які будуть влаштовувати представлені у парламенті політичні сили. Крім того, має бути розуміння пропонованої версії законопроекту з боку аграрного бізнесу – від маленьких фермерських господарств до великих корпорацій. Поки ж таких рішень не знайдено, а кінцевий варіант законопроекту відсутній.

    Олег Кулініч акцентує увагу на тому, що головним питанням дискусії навколо моделі ринку земель є коло осіб, які будуть мати право набувати у власність землі сільськогосподарського призначення.

    «Буде це право надане лише громадянам України чи також і юридичним особам? З одного боку, господарювання на землях сільськогосподарського призначення ведеться, в переважній більшості, юридичними особами. І саме вони, як орендарі, за чинним законодавством мають переважне право на купівлю орендованих земельних ділянок. Але, з іншого боку, наявність у юридичної особи можливості купувати землі сільськогосподарського призначення практично зводить нанівець усі обмеження щодо граничних площ земель у власності однієї особи. Через ланцюжки афілійованості усі вони можуть бути знехтувані», - підкреслив Кулініч.

    Депутат також прогнозує, що, виходячи з існуючих реалій, питання знаходження остаточної моделі ринку землі зможе бути вирішене тільки після парламентських виборів, адже абсолютна більшість політичних сил не готові ініціювати вирішення цього питання в останній рік роботи парламенту VIII скликання.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.