• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Суд забрав у Держекоінспекції право нараховувати збитки підприємствам-забруднювачам атмосферного повітря

    Опубликовано: 2018-12-12 14:47:56

    Шостий апеляційний адміністративний суд відхилив апеляційну скаргу Мінприроди, залишивши без змін рішення суду першої інстанції про визнання протиправним і не чинним Наказу № 639 Міністерства охорони навколишнього природного середовища України від 10 грудня  2008 року.  Цим наказом було затверджено Методику розрахунків розмірів відшкодування збитків, заподіяних державі в результаті наднормативних викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря.

    Ця методика встановлювала єдині на території України правила визначення розмірів відшкодування і стягнення збитків в результаті наднормативних викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами.

    2 серпня 2018 року  Окружний  адміністративний суд м. Києва  визнав вище зазначений наказ  протиправним і не чинним.

    Мінприроди, не погодившись із судовим рішенням, подало апеляційну скаргу до Київського  апеляційного адміністративного суду (нині Шостий апеляційний адміністративний суд), який, на жаль, також прийняв рішення не на користь захисту українського довкілля.

    Міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак переконаний, що відміна методики унеможливить нарахування збитків і фактично створить «амністію» для підприємств-забруднювачів, і як наслідок погіршить екологічну ситуацію в країні.

    «Такі дії приведуть до безкарності забруднювачів атмосферного повітря, що сприятиме подальшому безвідповідальному порушенні  природоохоронного законодавства. Великі  підприємства, ТЕСи та ТЕЦи  не будуть здійснювати  заходи по скороченню викидів, а ті, які працюють без дозволу, не вважатимуть за необхідне його отримати. А це в свою чергу призведе до несплати податку до державного бюджету і повного безконтролю в цьому напрямку», - зазначає Міністр.

    Остап Семерак переконаний, що відміна наказу створить умови для ігнорування виконання Національного плану зі зменшення викидів в атмосферу від великих спалювальних установок.

    Нагадаємо, що з 2018 року запрацював схвалений Урядом Національний план зі зменшення викидів в атмосферу від великих спалювальних установок на період до 31 грудня 2033. Відповідного  до нього підприємства-забруднювачі  зобов’язані виконувати природоохоронні заходи для зменшення обсягів викидів забруднювальних речовин і покращення стану атмосферного повітря.

    «Для України зменшення обсягів викидів шкідливих речовин в атмосферу є не тільки важливим євроінтеграційним зобов'язанням. Перш за все, мова йде про здоров'я та життя громадян. Зрозуміло, що українські підприємства не зменшать шкідливі викиди за одну мить. З цієї метою було розроблено Національний план, в якому закладено перехідний період для підприємств», - наголошує Міністр екології та природних ресурсів .

    Варто відзначити, що, за даними Держекоінспекції України, відповідно до Методики розрахунку розмірів відшкодування збитків, які заподіяні державі в результаті наднормативних викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря за 2016-2017 роки та 9 місяців 2018 року забруднювачам  пред’явлено 2335 претензійно-позовних матеріалів на відшкодування збитків, які заподіяні державі в результаті наднормативних викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря, на загальну суму 125 631,722 тис. грн, з яких стягнуто 2135 (91%) на загальну суму 95 368,968 тис грн (76%).

    Нагадаємо, що минулого тижня Мінприроди оприлюднило рейтинг «ТОП-100 найбільших підприємств-забруднювачів» за 2017 рік  /news/32941.html в якому перша 10-ка найбільших забруднювачів по викидах в атмосферне повітря виглядає наступним чином:

    1. ПАТ «Арселор Міттал Кривий Ріг», м. Кривий ріг, Дніпропетровська обл.

    2. ПРАТ «ММК ім. Ілліча», м. Маріуполь, Донецька обл.

    3. Відокремлений підрозділ «Бурштинська ТЕЦ», ПАТ «ДТЕК Західенерго», м.Бурштин, Івано-Франківська область

    4. ВП «Курахівська ТЕС» ТОВ «ДТЕК Східенерго», м.Курахове, Донецька обл.,

    5. ПрАТ «ДТЕК Павлоградвугілля», м. Павлоград Дніпропетровська обл.,

    6. ВП Запорізька ТЕС ПАТ ДТЕК «Дніпроенерго» м.Енергодар, Запорізька обл.,

    7. Вуглегірської ТЕС ПАТ «Центренерго», м.Світлодарськ, Донецька обл.

    8. Відокремлений підрозділ «Ладижинська ТЕС» ПАТ «ДТЕК Західенерго» м. Ладижин, Вінницька обл.

    9. ПРАТ «МК «Азовсталь», м. Маріуполь, Донецька обл.

    10. ПАТ «Запорізький меткомбінат «Запоріжсталь», м. Запоріжжя, Запорізька обл.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.