• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Уряд затвердив новий план збереження букових лісів та давніх пралісів Карпат, захищених ЮНЕСКО

    Опубликовано: 2018-11-22 08:48:29

    У зв’язку з розширенням у 2017 році об’єкту  всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси і давні ліси Карпат та інших регіонів Європи» (за рахунок ділянок у Закарпатській, Івано-Франківській, Львівській та Хмельницьких областях) Уряд 21 листопада затвердив новий план збереження цих пралісів та  сталого розвитку територій, прилеглих до них.

    Зокрема, урядовою програмою передбачено проведення ремонту і забезпечення утримання доріг, що ведуть до ділянок  букових пралісів і давніх лісів Карпат, а також поліпшення умов для подальшого розвитку  національних природних парків, ділянки яких увійшли до об’єкту  всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

    Йдеться про Ужанський НПП, «Зачарований край», «Синевир», «Подільські Товтри», а також природні заповідники «Горгани» і «Розточчя» та Карпатський біосферний заповідник.

    Планом збереження передбачено також здійснення заходів щодо переоснащення систем опалення  в адмінбудівлях, будівництво каналізаційних мереж, організацію регулярного видалення відходів на територіях, прилеглих до букових пралісів і давніх лісів, а також можливість створення нових робочих місць за рахунок залучення інвестицій підприємців, які готові займатися переробкою ягід, грибів та інших дикорослих плодів.

    Окремо йдеться також про створення і впровадження єдиної інтегрованої системи управління об’єктом ЮНЕСКО та посилення міжнародної співпраці на рівні науковців, які займаються вивчення букових лісів та пралісів, котрі лишаються унікальними екосистемами, що збереглися  в Європі після останнього Льодовикового періоду.

    Нагадаємо,  влітку  2017 року до складу українсько-словацько-німецького об’єкта всесвітньої спадщини «Букові праліси Карпат та давні букові ліси Німеччини» внесли 63 ділянки давніх букових лісів з 10 європейських країн. Тоді ж список об’єктів світового надбання разом із буковими осередками з Албанії, Австрії, Бельгії, Болгарії, Хорватії, Італії, Румунії, Словенії, Іспанії було доповнено українськими ділянками, які охороняються в національних природних парках «Синевир», «Зачарований край» і «Подільські Товтри» та природних заповідниках «Ґорґани» і «Розточчя».

    Вже у листопаді 2017 року Президент України підписав Указ про розробку та затвердження плану заходів, спрямованих на збереження і розвиток української частини природного об’єкта всесвітньої спадщини «ЮНЕСКО»  «Букові праліси та прадавні ліси Карпат та інших регіонів Європи».

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.