• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Урок-знайомство з філософією для учнів старших класів

    Опубликовано: 2018-10-13 14:58:15

    Знайомство з філософією, як наукою, повинно починатись зі школи. Учні старших класів уже мають сформовані враження і думки щодо багатьох аспектів життя, проте вони рідко задумуються, що несвідомо застосовують філософію у власному житті, спілкуванні з ровесниками та наставниками, членами сім’ї. Мета вчителя - донести учням, що засвоєння основ філософії, володіння певними знаннями, людина може всебічно розвиватися з більшою ефективністю. Вчитель - наставник, який має змогу навчити дитину думати та обґрунтовувати власні судження.

    Портал Всеосвіта пропонує вчителям використати методичні матеріали, опубліковані на нашому ресурсі, для проведення уроку-знайомства з філософією.

    “Філософія” у дослівному перекладі з грецькою означає “любов до мудрості”. Сама назва наглядно демонструє місію науки і її зміст. Філософія - це комплекс знань і вчень про перебіг життя, закономірності розвитку природи, особливості людського мислення.

    У методичному матеріалі за посиланням https://vseosvita.ua/library/filosofia-ak-specificnij-tip-znanna-8768.html описані основні функції філософії: світоглядну, методологічну, гносеологічну, інтегративну, критичну, аксіологічну. У документі детально описаний зміст кожної функції та їх призначення.

    Також у методичному матеріалі детально викладена інформація про те, що таке світогляд і його складові частини: філософію, релігію, міфологію.

    Міфологія - світоглядна форма, яка, по суті, виникла найпершою. Пов’язана з ототожненням сил природи з людськими. Міфологія має найдавніші корені. Вона зароджувалась ще у ті часи, коли первісна людина жила у боязні перед природою та не знала мовлення. З розвитком суспільства міфологія перероджувалась, доповнювалась, адаптуючись під світогляд людей та їх сприйняття навколишніх явищ і подій.

    Релігія - духовна складова світогляду, яка виникла трохи пізніше, ніж міфологія. Релігія більш змістовна за виважена. Вона пояснює походження духовного і матеріального, поділяє світ на наземний і недосяжний, незвіданий для людини. Релігія має практичне застосування у житті, оскільки пояснює систему поведінки, створює правила. Релігії часто притаманний фанатизм, котрий є крайньою формою, як і атеїзм.

    Учні старших класів здатні сприймати подібну інформацію, аналізувати її та формувати власне бачення.

    Зазначимо, що методичний матеріал, опублікований на сайті Всеосвіта, розроблений кваліфікованим педагогом та враховує вікові особливості підлітків. Цікавий урок у формі діалогу - найефективніша форма спонукання до аналізу та осмислення матеріалу.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.