• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Cтатистика від ФАО: як насправді готуються дані

    Опубликовано: 2018-09-17 08:44:43

    ІНТЕРВ'Ю: фахівець ФАО Георгій Квікакадзе вірить в силу статистики, яка сприяє досягненню найамбіційніших цілей у світі.

    Людство знаходиться на межі безпрецедентних зусиль зі збору та обробки даних, а національні статистичні управління - на передовій цього процесу.

    Георгій Квінікадзе - спеціаліст ФАО з статистики в регіоні Європи та Центральної Азії - працює в регіональному офісі Організації в Будапешті.

    Схоже, що це зірковий час для статистів всьому світі.

    Так, це правда. Цілі в області сталого розвитку є безпрецедентними за своїми масштабами та специфікою своїх завдань і потребують кваліфікованих кадрів для відстеження необхідних показників. В цьому процесі роботі статистів відведена провідна роль.

    Перенесемося на мить назад. Що таке Цілі?

    Порядок денний в галузі сталого розвитку на період до 2030 року, прийнятий усіма країнами наприкінці 2015 року, включає в себе 17 Цілей сталого розвитку, або ЦСР. Ці цілі амбітні: ліквідація голоду і злиднів, збереження морських ресурсів, забезпечення наявності водних ресурсів і забезпечення санітарних норм,   боротьба зі зміною клімату.

    Які проблеми існують з точки зору статистики?

    Для оцінки прогресу в досягненні Цілей було визначено 169 завдань і 232 унікальних показника. Для кожного показника необхідна узгоджена на міжнародному рівні статистична методологія, а кожній країні потрібно визначити її вихідні умови і приступити до відстеження прогресу відповідно до цієї методології. В іншому випадку дані будуть непорівнянні.

    Яку роль у цьому відіграє ФАО?

    Оскільки продовольство і харчування, сільське господарство і природні ресурси відіграють ключову роль в досягненні Цілей, ФАО була призначена в якості «координатора» по 21 показнику, тісно дотичними з її діяльністю. Вони охоплюють цілі, пов'язані з досягненням нульового голоду, життям під водою, життям на суші, забезпеченням чистої води та санітарії, відповідальним споживанням і виробництвом і гендерною рівністю. Для кожного показника, що знаходиться у мандаті Організації, ФАО відповідає за розробку основної методології та документації. Також ФАО надає підтримку в зміцненні статистичного потенціалу країн в області виробництва і розповсюдження національних даних, збору і аналізу даних щодо національних джерел постачання та поширення їх на глобальному рівні, а також сприяє проведенню моніторингу прогресу на глобальному, регіональному та національному рівнях. Іншими словами, ми працюємо з країнами-членами з тим, щоб добре підготувати їх до проведення відстеження досягнутого ними прогресу з використанням узгоджених показників. Ми надаємо їм технічну допомогу, експериментальні програми, допомагаємо в розробці і тестуванні статистичних опитувальних листів, проводимо практичні заняття.

    Як регіональний офіс підходить до цієї роботи?

    У країнах-членах ми організовуємо триденні семінари, присвячені показникам ЦСР, в рамках наглядової діяльності ФАО. Ми представляємо методологію і дійсно детально вивчаємо потреби країн, необхідні для формування даних. У цих сесіях беруть участь люди, які потенційно можуть створювати дані: співробітники статистичних управлінь, представники міністерств сільського господарства, навколишнього середовища, лісового господарства, рибальства і водних ресурсів. На сьогоднішній день такі семінари з підвищення обізнаності були проведені в Грузії, Казахстані, Киргизстані, Молдові та Таджикистані, і ще три семінари планується організувати в цьому році в Албанії, Вірменії та Азербайджані. Даний досвід був представлений в квітні поточного року на другому Засіданні Групи експертів зі статистики в інтересах сталого розвитку, організованому ЄЕК ООН, з якою ми працюємо в тісній координації. Ми прагнемо аби між організаціями системи ООН не виникало дублювань функцій. 

    Після цього процес стає більш технічним, так?

    Абсолютно вірно. На наступному етапі наші зусилля спрямовані на те, щоб надати країнам можливість фактично виробляти показники. Для цієї мети використовуються поточні проекти зі статистичними компонентами, а також проекти, спеціально призначені для нарощування потенціалу за показниками ЦСР. Колеги з штаб-квартири ФАО виступають в якості координаторів показників ЦСР, вони активно беруть участь в цьому комплексному процесі з нарощування потенціалу.

    Чи мало місце будь-яке нерозуміння?

    Спочатку деякі країни були схильні відхиляти показники, які, на їхню думку, не відповідали національній політиці. Після наших зусиль, я думаю, тепер всі розуміють, що весь ряд показників має відношення до всіх країн і критично важливий для глобальної звітності та порівнянності.

    Звернемося до питання аналізу витрат і вигод.

    В першу чергу, Порядок денний в галузі сталого розвитку до 2030 року - це ініціатива, яка виходить від самих країн, тому ми точно знаємо, що у держав існує щире бажання досягти Цілей і виміряти прогрес на цьому шляху.

    По-друге, лише відносно невелике число показників, що відносяться до мандату ФАО, вимагають значних додаткових зусиль. У багатьох випадках країни і так регулярно збирають необхідні дані. Деякі індикатори, наприклад, такі як індекс гірського рослинного покриву, вимірюються безпосередньо ФАО з використанням супутникових знімків. В інших випадках країни будуть використовувати підготовлені ФАО опитувальні листи.

    По-третє, весь процес фактично покращує національні статистичні системи, дозволяючи їм використовувати нові методології, розробляти і проводити нові види досліджень і збирати більше корисних даних.

    Що б Ви сказали на завершення?

    Всі ці цілі і завдання - це те, чого б хотіла досягти будь-яка країна в світі. Зрештою, ви не можете ефективно управляти, якщо не знаєте стан справ у своїй країні. Порядок денний в галузі сталого розвитку до 2030 року об'єднує цілі і завдання в єдину структуру, робить їх вимірними і порівнянними в усьому світі і надає країнам велику практичну підтримку для відстеження їх власного прогресу.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.