• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Недопущення деіндустріалізації України – питання національної безпеки

    Опубликовано: 2018-05-18 08:45:26

    Україна крок за кроком втрачає потенціал наукоємних, технологічно складних галузей індустрії, що могли б забезпечити вихід із економічної кризи та дати вдвічі більший ріст ВВП. Сучасна промислова політика також допомогла б вирішити питання підвищення соціальних стандартів та уповільнення галопуючих темпів трудової міграції українців за кордон. Адже, за різними даними, понад 7 млн. наших співвітчизників виїхало з країни в пошуках кращих доходів, умов для відкриття власної справи.  А це колосальні втрати для бюджету, адже податки та робочі місця розвивають економіки інших держав, доки Україна «застрягла» на очевидно недостатніх 2-3% росту ВВП. На цьому наголосив президент УСПП Анатолій Кінах в ефірі UkrLife TV.

    «Я не прихильник катострофізму, але ВВП у минулому році 2,5% (а за нашими розрахунками 1,8%), прогнозований ріст цьогоріч до 3,2% – це зростання, скоріше, можна назвати  консервацією кризи, бо, нагадаю, у 2014-2015 рр. економіка обвалилась на 17%. Для розвитку внутрішнього ринку та підвищення платоспроможності населення необхідні хоча б плюс 6-8%», – каже Анатолій Кінах.

    Він переконаний, що драйвером економіки має стати промисловість та створення виробничих ланцюжків всередині країни.

    «Сировинна Україна, статус країни-експортера дешевої робочої сили – загроза існування народу на перспективу. Бо це не дозволить створити відповідну кількість робочих місць. Агросировинна економіка здатна  забезпечити робочими місцями  максимум 20 млн. населення, а у нас 42,3 млн. громадян. Ось ціна деіндустріалізації. В разі впровадження  сучасної промислової політики ми могли б вийти із кризи в стислі терміни. Але її немає – ліквідовано Міністерство промисловості, немає фахівців, стратегій, програм, структур тощо. Тому один із головних напрямків, які УСПП, його партнери із ділової громади, середовища роботодавців тощо пропонує  уряду, парламенту та Президенту – інноваційна індустріалізація. Це визначення конкурентоспроможних  галузей, створення умов для їх модернізації та інвестиційної привабливості, просування експорту таких продуктів на зовнішні ринки», – підкреслив лідер ділової спільноти.

    Натомість, говорить президент УСПП, по деяким напрямках енергетичного машинобудування, ракетобудування – ми підходимо до точки неповернення. Ігнорування проблем цих галузей, що накопичувались не один рік, призведе до втрати реальних конкурентоспроможних  навіть за міжнародними мірками секторів економіки.

    А країні, що має мільярдні борги перед міжнародними кредиторами, ріст ВПП через розвиток внутрішнього ринку, виробництва та експорту – дуже важливий.

    На запитання журналіста, чи вигідно, з іншого боку, для України забезпечення росту ВВП більше 6%, адже згідно умов реструктуризації боргу перед МВФ, чим більший ріст економіки – тим більші суми повернень, президент УСПП зауважив, що такі домовленості можуть переглядатися у діалозі із кредиторами.

    «Для МФВ важлива стабілізація економіки країни-реципієнта допомоги, її здатність повернути кредити. Тому тут можна знаходити консенсус», – зазначив він.

    Головне на даному етапі, вважає Анатолій Кінах, формування пріоритетів в промисловості, соціальних стандартах, розвитку підприємництва тощо на національному рівні, а також їх закріплення і реалізацію в рамках державних програм і стратегій.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.