• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • НКЦПФР за підтримки міжнародних партнерів запустить в Україні систему подання фінансової звітності електронному форматі

    Опубликовано: 2018-03-27 14:50:58

    Керівництво НКЦПФР (Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку), Проекту USAID «Трансформація фінансового сектору в Україні» і Програми технічної підтримки за пріоритетними напрямками українського фінансового сектору EU-FINSTAR підписали Меморандум про взаєморозуміння щодо закупівлі та впровадження в Україні Системи фінансової звітності (надалі – Система).

    Міжнародні партнери України, які надають допомогу фінансовому сектору в процесі впровадження реформ, мають намір надати допомогу в процесі закупівлі такої Системи у відповідності до встановлених бізнес-вимог, а також її адаптації та впровадження.

    Нова Система дозволить здійснювати збирання, обробку, перевірку та розкриття регулярної фінансової звітності підприємств у єдиному електронному форматі, і базуватиметься на поширеному в світі стандарті iXBRL.

    Ключовими новаціями запровадження нової Системи на українському ринку є:
    - єдине вікно подання фінансової звітності до фінансових регуляторів,
    - високий рівень автоматизації збирання та обробки фінансової звітності,
    - ефективний та надійний аналіз фінансових показників компаній,
    - швидке виявлення помилок та невідповідностей у фінансових звітах.

    Відповідно до останніх змін до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», складати фінансову звітність з використанням таксономії МСФЗ 2018 та подавати її органам державної влади в єдиному електронному форматі зобов‘язані підприємства, що становлять суспільний інтерес. До таких підприємств законом віднесені: емітенти, цінні папери яких допущені до біржових торгів, банки, страховики, недержавні пенсійні фонди, інші фінансові установи та підприємства, які належать до групи великих підприємств.

    Програма EU-FINSTAR має намір надавати допомогу як НКЦПФР, так й іншим державним органам – учасникам проекту – у процесі переходу до складання і подання регулярної фінансової звітності підприємствами, що становлять суспільний інтерес, з використанням таксономії МСФЗ.

    Проект USAID «Трансформація фінансового сектору» також має намір допомогти Комісії розробити зміни до законодавства та нормативно-правових актів, необхідні для впровадження Системи. Програма EU-FINSTAR планує проведення навчальних та інформаційно-роз’яснювальних заходів для суб’єктів, що стануть користувачами Системи.

    Нагадаємо, запуск нової Системи планується на 1 квартал 2019 року, оскільки відповідно до вищезгаданого закону підприємства, що становлять суспільній інтерес, повинні складати і подавати фінансову звітність органам державної влади за міжнародними стандартами в єдиному електронному форматі саме з 2019 року.

    «Завдяки прийнятим наприкінці минулого року законам ми разом із Національним банком і Міністерством фінансів працюємо над впровадженням нової системи фінансового репортінгу для підприємств, що становлять суспільний інтерес. Україна в цьому питанні має шанс стати лідером в Європі, адже на сьогодні така система впроваджена лише Голландією. Перехід на електронне складання та подання звітності дозволить створити базис для прозорої та ефективної економіки. Адже інформативність, правдивість, цілісність, повнота і адекватність фінансової звітності на фінансовому ринку є чи не головною передумовою виникнення довіри до компаній, ринку та економіки в цілому», - зауважив Голова НКЦПФР Тимур Хромаєв.

    «Запровадження регуляторної звітності підприємств, що становлять суспільний інтерес, з використанням української таксономії МСФЗ XBRL є важливим кроком для підвищення фінансової прозорості. Нова структура регуляторної звітності, яка базується на українській таксономії МСФЗ, сприятиме запровадженню МСФЗ, посиленню захисту інвесторів, покращенню інвестиційного клімату в країні та надасть фінансовим регуляторам нові та розширені наглядові можливості, що допоможуть підготувати ринки капіталу України до інтеграції з європейськими та іншими транскордонними ринками», - додав Керівник Проекту технічної допомоги EU-FINSTAR Скотт Калхун.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.