• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Нове законодавство в сфері рейтингування мінімізує ризики на ринках капіталу

    Опубликовано: 2018-02-12 14:41:59

    У Верховній Раді України 6 лютого 2017 року за номером 8007 зареєстрований проект Закону про рейтингування. Законопроект був внесений народними депутатами Павлом Різаненком, Михайлом Довбенком, Сергієм Рибалкою, Максимом Поляковим, Олегом Лавриком.

    Законопроект розроблений на виконання Угоди про асоціацію між Україною, Європейським Союзом та Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з метою реформування українського законодавства у відповідності до законодавства Європейського Союзу. Зокрема, в основу законопроекту покладено Регламент Європейського Парламенту та Ради №1060/2009 від 16 вересня 2009 року щодо кредитних рейтингових агентств.

    Поточне регулювання діяльності рейтингових агентств в Україні не відповідає європейським практикам та стандартам. Зокрема, в статті 4-1 Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні» визначені лише загальні рамки діяльності рейтингових агентств. Чинним законодавством взагалі не встановлено вимог до методології та рейтингових процедур. Наразі інформація, яку розкриває рейтингове агентство, має переважно статистичний характер та не дозволяє провести повноцінний аналіз його діяльності.

    Зазначений законопроект закладає передумови для підвищення ефективності та функціональності рейтингових агентств. Зокрема, документ запроваджує механізм авторизації рейтингових агентств, які мають намір присвоювати публічні кредитні рейтинги, а також механізм підтвердження кредитного рейтингу, присвоєного міжнародним (іноземним) рейтинговим агентством. Крім публічних рейтингів – інформація про присвоєння, перегляд і відкликання яких підлягає оприлюдненню, – законопроект дозволяє встановлювати й приватні рейтинги. В законопроекті врегульовуються питання здійснення державного регулювання та нагляду на ринку рейтингування, відповідальності за порушення вимог законодавства, зокрема визначається перелік порушень, за вчинення яких до рейтингових агентств можуть застосовуватимуться фінансові санкції.

    Запропоновані зміни законодавства дозволять покращити інвестиційний клімат в Україні, пожвавити інвестиційні процеси, мінімізувати ризики на ринках капіталу.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.