• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Наслідки підвищення НБУ ставки до 16%: фінансовий голод для бізнесу та інфляція

    Опубликовано: 2018-01-26 12:54:07

    Довгий час підприємницька спільнота Україна намагається досягти спільного рішення уряду, Національного банку та парламенту по запровадженню доступних кредитів для бізнесу. Поза тим, відкладення цих проблем «в довгий ящик» дає лише негативні результати: ставка НБУ стабільно підвищується і уже на рівні 16%. Якщо врахувати, що  промисловість за підсумками року не демонструє  сталого зростання,  а  експортні показники у більшості ґрунтуються на дійсному та ф’ючерсному продажі сировини,  грошово-кредитна політика має зробити крок на зустріч бізнесу, щоб дати економіці додатковий шанс. Натомість підвищення ставки знову вдарить по підприємництву, що і так відчуває катастрофічний брак обігових  коштів, і водночас не вирішить завдання стримування інфляційних процесів. Таку думку висловили в УСПП.
    «Для економіки досі залишається багато ризиків, адже база для її зростання так і не сформована. По експорту-імпорту у нас негативне сальдо, що також тисне на курс національної валюти, як і охолодження стосунків із МВФ. В даному випадку додаткові  труднощі для національного бізнесу у контексті обмеження  його доступу до фінансового ресурсу – не дуже логічне рішення», – заявив президент УСПП Анатолій Кінах.
    За таким умов, переконаний він, фінансові установи обиратимуть безризикові операції (депозитні сертифікати і урядові облігації), але аж ніяк не кредитування реального сектору економіки.
    «Які б не були переможні реляції щодо реформ в Україні та підтримки бізнесу, у всьому світі підвищення облікової ставки говорить про зростання рівня інфляції та падіння темпів економічного зростання в країні»,  – підкреслив Анатолій Кінах.
    Нагадаємо, УСПП ініціював та отримав згоду Кабміну провести спеціальне засідання щодо доступу підприємців до фінансових ресурсів. Воно мало відбутися ще до 1 липня 2017 року. Наразі, кажуть в союзі, саме час приділити увагу цій проблемі, адже її наслідки для економіки негативні – поки не запрацює кредитування бізнесу, ріст ділової, інвестиційної активності не відбудеться, також як і росту ВВП.
    Парадоксально, але на фоні росту інфляції (13,5%), гострої нестачі притоку іноземної валюти та інвестицій, НБУ поліпшив прогноз по зростанню ВВП в 2018 році. Регулятор очікує, що економіка виросте на 3,4%.  Як цьому має сприяти жорстка монетарна політика, фінансовий голод підприємств та ріст цін при низькій платоспроможності громадян – залишається невідомим.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.