• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Україну чекатиме оновлення національних принципів корпоративного управління

    Опубликовано: 2017-12-15 08:55:59

    Учасники круглого столу «Оновлені Принципи корпоративного управління: дороговказ для ринків», який був організований Центром комерційного права за підтримки Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, обговорили останні зміни Принципів корпоративного управління G20/ОЕСР.

    Учасники заходу дійшли згоди щодо необхідності оновлення національних Принципів корпоративного управління. Впровадження оновленої редакції національних Принципів сприятиме удосконаленню практики корпоративного управління в Україні, а також побудові ефективних орієнтирів у взаємовідносинах компаній з інвесторами, менеджерами, працівниками та державою в цілому.

    Зміни в Принципах корпоративного управління G20/ОЕСР стали відповіддю на фінансову кризу 2008 року, яка актуалізувала питання відповідальної поведінки менеджменту та керівництва компаній, стимулів у сфері корпоративного управління. Крім того, з того часу значно посилилася роль інституційних інвесторів, ускладнилися інвестиційні стратегії та технології торгівлі, подовжилися та ускладнилися «інвестиційні ланцюжки» від заощаджень домогосподарств до корпоративних інвестицій; зросла роль фінансової інфраструктури, в тому числі публічних фондових ринків і фінансових посередників; з'явилися нові тенденції у сфері реалізації прав акціонерів та захисту цих прав, тощо.

    Як зауважив у своєму виступі Голова НКЦПФР Тимур Хромаєв, важливо постійно розвивати корпоративне управління і наповнювати його змістом. «Корпоративне управління - це не лише для емітентів, державних компаній чи банків. Важливо, щоб фінансові посередники також мали систему корпоративного управління, оскільки вони відіграють важливу роль, їх стабільність та надійність мають вирішальне значення. Саме тому Комісія має на меті поступове впровадження корпоративного управління також у професійних учасниках ринку».

    Проект Концепції запровадження корпоративного управління у професійних учасниках ринків капіталу представила на круглому столі проектний менеджер Проектного офісу «Підтримка фінансових реформ» Оксана Параскева.

    Учасники круглого столу обговорили також важливість імплементації кращих світових практик корпоративного управління і Принципів G20/ОЕСР у законодавчому полі.

    «Завдяки тому, що Верховна Рада прийняла у листопаді закон 5592-д, який запроваджує більш прогресивні вимоги до корпоративного управління, Україна наступного року зможе піднятись у рейтингу Світового банку Doing Business в компоненті "Захист міноритарних акціонерів" з 81 до 57 позицію (за умови якщо інші країни не робитимуть відповідних змін - примітка). Адже система корпоративного управління є дієвим механізмом реалізації акціонерами своїх прав», - додав Тимур Хромаєв.

    Оляна Гордієнко, Директор з управління Європейського банку реконструкції та розвитку, наголосила на незадовільному стані корпоративного управління у більшості українських емітентів, відсутності розуміння його значення і переваг від його впровадження. «Стан корпоративного управління у річних звітах більшості емітентів зазвичай розкривається одним словом - «Так». Це все що український емітент може розказати про своє корпоративне управління» - зауважила Оляна Гордієнко.

    Вона нагадала, що Принципи ОЕСР адресовані, перш за все, органам державної влади, відповідальним за розробку відповідної політики, законотворцям, регуляторам, і вже в другу чергу емітентам.

    Саме тому наступним важливим кроком було визначено оновлення національних Принципів корпоративного управління, затверджених Комісією 22.07.2014 року, у контексті приведення їх у відповідність до останніх змін Принципів корпоративного управління G20/OECD.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.