• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Дохід великих і середніх підприємств зріс утричі. За рахунок чого?

    Опубликовано: 2017-11-29 13:50:37

    Держстат повідомляє що прибуток великих і середніх підприємств України за 9 місяців 2017 року зріс аж на 36,3% і наразі становить 368,6 млрд грн. Ці дані – без урахування тимчасово окупованій території АР Крим, м. Севастополь, частини зони проведення антитерористичної операції, а також результатів діяльності банків.

    При цьому збитки великих і середніх підприємств зменшилися на 30,6 % проти торішніх показників і становлять 130,8 млрд грн.

    Втім, як  дізнався «Публічний аудит», зростання прибутковості підприємств досягнуто за рахунок зростання прибутку державних компаній-монополістів нафтогазового сектора, які фактично вимивають кошти населення на користь бюджету шляхом завищених тарифів на енергоносії. Так, за даними Офісу великих платників ДФС, від нафтогазових компаній отримано майже 57,7 млрд грн: найбільше податків відрахувало «Укргазвидобування» –  15,4 млрд грн, «Нафтогаз України» – 11,83 млрд грн, «Укрнафта» –5,501 млрд грн і «Укртнарсгаз» – 4,432 млрд грн.

    «При цьому показники, які могли б справді сигналізувати про відновлення економіки, не вказують на позитивні тенденції. До прикладу, обсяг роздрібної торгівлі в січні–вересні 2016 року у фактичних цінах становив 829,8 млрд грн ($ 32,6 млрд), а за відповідний період 2017 року – 578 млрд грн ($ 21,8 млрд). Тобто, спостерігається падіння роздрібної торгівлі на 33, 1% тільки за відповідний період», – вказує аналітик «Публічного аудиту» Дмитро Ляшок.

    За словами спеціаліста, для повноти картини треба враховувати й фактори кумулятивної інфляції (16,2%) та девальвації (4%), які штучно впливають на збільшення податкових надходжень.

    Крім того, за даними Держстату, зростання прибутковості підприємств сформоване за рахунок промисловості, в той час як кумулятивне падіння промвиробництва склало 10,3% (кількісні показники).

    «Щодо так званого зменшення збитковості великих і середніх підприємств, то важливо розуміти, що тут не враховані борги компаній, де триває процедура банкрутства, а також компаній, щодо яких є рішення суду про призупинення стягнення коштів до держбюджету. А це окремо – ще десятки мільярдів гривень, які нівелюють скорочення збитків, про які рапортує Держстат», – резюмує Ляшок.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.