• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Шість кроків до змін: інструкція громадянину для покращення свого міста

    Опубликовано: 2017-11-01 14:03:33

    Децентралізація надала українцям нові можливості. Доходи місцевих бюджетів зросли у 2,5 рази. Тепер громадяни України здатні вирішити соціальні проблеми свого міста самостійно. Для цього потрібно уміти об’єднувати зусилля місцевих жителів, громадських організацій та діячів. Багато питань можна вирішити без значного фінансового потенціалу, але для цього потрібні знання.

    Як діяти громадянам, які збираються змінити свій населений пункт на краще, розповів експерт з громадського впливу, координатор руху «Сильні громади», керівник проекту «Ефективне місто» Валентин Краснопьоров.

     «Три місяці тому громадські діячі запустили проект «Ефективне місто». Його мета – навчити громадян впливати на місцеву владу, самостійно вирішувати проблеми своїх населених пунктів та сформувати ядро активістів, які постійно працюватимуть на користь своїх міст. Ми взялись за неякісний ремонт доріг, неефективну владу, відсутність культури сортування сміття та проблему безпритульних тварин. Створили у 16 населених пунктах сходу України клуби “Ефективне місто”. Навчаємо місцевих активістів і вже маємо приклади успішної діяльності», - розповів експерт.

    Мешканці українських міст постійно стикаються з подібними проблемами, але не знають до кого звертатися, щоб їх вирішити, та як змусити працювати місцеву владу. Українці зараз потребують не лише додаткових коштів на місцях, а й своєрідного громадянського «лікбезу».

    Проект «Ефективне місто», який «Сильні громади» реалізують спільно із ГО «Студена», шукає ефективні приклади вирішення типових проблем, вивчає цей досвід та впроваджує його у містах, де такі проблеми існують. 

    Зараз кожен громадянин може змінити своє місто на краще. Для цього є конкретний алгоритм дій.

    Окресліть проблему. Проаналізуйте, що найбільше турбує мешканців вашого міста і чи можна залучити владу до питання.

    Знайдіть однодумців, зацікавлених у вирішенні проблеми. Задля збору і розповсюдження інформації, привернення уваги ЗМІ завжди потрібні ініціативні люди.

    Вивчіть проблематику. Поцікавтесь, в який орган звернутись із вашим питанням. Дізнайтесь, як законодавчо регулюються такі справи та чи вирішувались вони раніше. В інших громадах, або навіть у вашому місті, могли зіткнутись із схожою проблемою та впоратись з нею. Після цього підготуйте інформаційну довідку на основі зібраних даних та зверніться з нею до відповідального органу. Звернення краще зробити колективним, підкріпивши його підписами зацікавлених осіб. Якщо орган ігнорує ваше звернення, потрібно оскаржувати ці неправомірні дії.

    Підніміть проблему до рівня громади. Способи реалізації різні: подання петиції, організація акцій прямої дії, привернення уваги, залучення місцевих журналістів тощо. Наприклад, можна використовувати платформу “Електронна книга скарг”, за допомогою якої люди знаходять журналістів, і навпаки, журналісти шукають героїв для своїх сюжетів.

    Активно використовуєте соцмережі, розповідайте про проблему у місцевих спільнотах для привернення уваги мешканців та місцевої влади.
    Внесіть зміни у відповідні нормативні акти, якщо це необхідно. Це можна зробити завдяки співпраці із місцевими депутатами, які розглянуть це питання на черговій сесії.

    Проконтролюйте вирішення проблеми. Зокрема, методи та шляхи реалізації. Якщо будуть виявлені порушення, зверніться до правоохоронних органів, суду для притягнення порушників до відповідальності.

    «Вирішити проблему можливо. Найбільша складність – проявити ініціативу, повірити у свою справу. Необхідно об’єднувати зусилля активних, ініціативних громадян. Потрібно виявити бажання та навести порядок у власному місті», – додає громадський діяч.

    Змінювати життя навколо здатен кожен. 23 грудня в Києві відбудеться всеукраїнський Форум «Ефективне місто». Будь-хто зможе прийти та поділитися історіями вирішення проблем, а також отримати консультації та обмінятися досвідом із професійними лекторами та громадськими діячами.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.