• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Промисловці нагадують главі уряду про обіцянку розробити механізми здешевлення кредитів для бізнесу

    Опубликовано: 2017-10-30 16:15:55

    Нестача оборотних коштів – один із головних бар’єрів для розвитку бізнесу в Україні. Ситуацію погіршує і високе фіскальне навантаження на бізнес  та потреба бути конкурентоспроможним у ціні продукції, що часто неможливо через застаріле обладнання, високу енергозатратність виробництва, постійно зростаючі тарифи тощо. А головне – немає сталої позитивної динаміки: офіційна ставка НБУ, що почала вже поступово знижуватись, знову зросла  до 13,5%. Це не матиме значного впливу на ситуацію, але, з іншого боку, є сигналом про крок назад, кажуть в УСПП.
    В діловому союзі відзначили, що комерційні банки не поспішають кредитувати бізнес у достатній мірі та за прийнятними ставками (наразі середня на рівні 18-26%). УСПП ще в квітні ініціював та домігся згоди Кабміну про проведення спільного із Нацбанком засіданні з цих питань. Планувалося  провести  його ще до жовтня, адже прийняті на ньому рішення потрібно було б узгодити із держбюджетом та планом подальшої законотворчої роботи уряду на 2018 рік. Проте Кабмін і досі зволікає.
     «Висока вартість кредитів заважає нарощуванню темпів виробництва конкурентоспроможної  продукції. Промислове виробництво перебуває в нездоровому коливанні: плюс в одному кварталі чи навіть місяці змінюється на мінус вже в наступному. А це питання виживання на внутрішньому та зовнішніх ринках. Також, якщо вже навіть не аналізувати цифри, то відсутність позитивної динаміки і «тупцювання на місці» вже саме по собі є величезним кроком назад і негативним сигналом для бізнесу і його партнерів», – наголосив президент УСПП Анатолій Кінах.
    В УСПП розраховують, що зазначене засідання уряду, ділових кіл та НБУ буде таки проведено вже найближчим часом. Окрім того, союз наполягає на пришвидшенні впровадження дієвих механізмів підтримки національного експортера – створенні Експортно-кредитного агентства тощо, політики модернізації виробництв (вже прийнятого рішення про 36-місячної розстрочки ввізного ПДВ на обладнання), енергозбереження (збільшення фінансування програми «Теплі кредити») тощо. Ці питання будуть в пріоритеті роботи промислової спільноти в діловому сезоні 2017-2018 рр.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.