• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Валерія Лутковська: «Погрози і залякування учасників та організаторів «Форуму видавців – 2017» є неприпустимими»

    Опубликовано: 2017-09-12 15:21:39

    За поширеною у ЗМІ інформацією, 14 вересня 2017 року у приміщенні кав’ярні «Копальня кави» у м. Львові заплановано проведення дискусії «Чи готова школа говорити з дітьми на складні теми?» та обговорення книги Лариси Денисенко, журналістки, правозахисниці, посланниці доброї волі ООН в Україні, «Майя та її мами», у якій розглядаються важливі питання етнічного різноманіття, соціального походження, гомосексуальної орієнтації, рівності людей. Книга має на меті виховання толерантного ставлення дітей до представників різноманітних соціальних груп та поваги до прав людини.
    Водночас авторка книги та представники видавництва, а також інші зацікавлені особи мають обґрунтовані побоювання щодо безпеки учасників запланованого заходу, адже книжка «Майя та її мами» викликала суспільний резонанс та спричинила обурення в окремих громадян.
    Так, на початку вересня організатори «Форуму видавців – 2017» отримали лист з погрозами та вимогою скасувати заплановану презентацію книги «Майя та її мами», підписаний 15-ма регіональними львівськими громадськими організаціями. Внаслідок цього одну з запланованих презентацій у Львівській обласній бібліотеці для дітей з міркувань безпеки було скасовано. Окрім цього, представники видавництва «Видавництво», яке видало вказану книгу, та Лариса Денисенко протягом останніх двох тижнів особисто отримують погрози, метою яких є не допустити проведення презентацій книги та тематичних заходів.
    У зв’язку із цим Уповноважений з прав людини наголошує, що погрози та залякування є неприпустимими, адже посягають на свободу слова, містять ознаки підбурювання до дискримінації, яке є однією з форм дискримінації, заборонених статтею 6 Закону України «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні». Статтею 16 цього Закону визначено, що особи, винні в порушенні вимог законодавства про запобігання та протидію дискримінації, несуть цивільну, адміністративну та кримінальну відповідальність. Крім того, вказані діяння можуть містити ознаки порушення рівноправності громадян, відповідальність за які встановлена статтею 161 Кримінального кодексу України.
    Валерія Лутковська закликає представників громадських організацій, громадян України утриматися від проявів нетерпимості щодо організаторів та учасників планованого заходу.
    Також Уповноваженим з прав людини на адресу начальника Головного управління Національної поліції у Львівській області було скеровано запит з проханням забезпечити належні заходи безпеки та громадського порядку організаторам та учасникам заходу, який має відбутися 14.09.2017 у приміщенні кав’ярні «Копальня кави», та посилити відповідні заходи на «Форумі видавців – 2017», де здійснюватиметься продаж книжки «Майя та її мами».

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.