• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Юрій Єхануров: „Населення України буде забезпечене газом у повному обсязі”

    Опубликовано: 2005-12-29 11:52:00

    Прем’єр-міністр України Юрій Єхануров провів нараду з питань енергозабезпечення галузей економіки й населення, у якій взяли участь члени Кабінету Міністрів та голови обласних державних адміністрацій. В ході наради Глава Уряду наголосив, що Україна у наступному році не залишиться без газу, а її населення буде забезпечене блакитним паливом у повному обсязі.

    Керівник Уряду повідомив, що 22 грудня Україна отримала офіційного листа, підписаного заступником керівника російської компанії "Газпром" із пропозицією встановити з 2006 року ціну на газ для України в розмірі 230 доларів за 1 тисячу кубометрів. Зі слів Юрія Єханурова, українська сторона розглянула цю пропозицію й визначила її як неприйнятну для України. Міністерство економіки України зробило висновок, що пропозиція такої ціни "Газпромом" - прямий економічний тиск на Україну. "Ми вважаємо, що це не ринковий підхід", - сказав Юрій Єхануров.

    Глава Уряду повідомив, що після наради в Президента України 27 грудня на адресу "Газпрому" було відправлено лист, підписаний заступником керівника "Нафтогазу України", із зустрічною пропозицією української сторони за цінами на газ. При цьому, зі слів Юрія Єханурова, українська сторона посилалася на нині діючі близько 20 документів у газовій сфері, раніше підписані як на рівні урядів двох країн, так і на рівні господарюючих суб'єктів.

    Прем’єр-міністр підкреслив, що Україна є транзитною країною й завжди виконувала й виконуватиме свої зобов'язання з транзиту газу в Європу.

    Юрій Єхануров також повідомив, що сьогодні в Москву для переговорів із газу відправилася українська делегація на чолі із заступником керівника "Нафтогазу України". Окрім того, за результатами вчорашньої телефонної розмови Президента Ющенка й Президента Росії Володимира Путіна, у Москву для переговорів з газу з міністром промисловості й енергетики Росії Віктором Христенком відбув міністр палива й енергетики України Іван Плачков. 

    Юрій Єхануров заявив, що, у разі якщо "Газпром" відмовиться від пропозиції України про базову ціну на газ із введенням коефіцієнтів поступового переходу на більш високу ціну, Україна має всі підстави для звернення до Стокгольмського суду. Він також підкреслив, що, поки не підписані нові контракти з Росією, відповідно до міжнародної практики, діють раніше підписані документи. Юрій Єхануров також висловив надію на цивілізоване вирішення ситуації з газового питання між Україною й Росією.

    Прем'єр-міністр також спрогнозував погашення Україною всіх заборгованостей за поставлений туркменський газ до квітня 2006 року. Юрій Єхануров зазначив, що особисто контролює розрахунки з Туркменістаном і щотижня проводить наради із цього питання. З його слів, на сьогодні Україна дещо відстає з товарних  розрахунків, але з випередженням розраховується грішми. Станом на 1 січня 2006 року Кабінет Міністрів підведе остаточні підсумки з розрахунку з Туркменістаном за 2005 рік.

    Юрій Єхануров додав, що в України з Туркменістаном є домовленість про поставку частини товарів, які технологічно не можуть бути виготовлені цього року, протягом січня-лютого 2006 року.

    Під час наради Прем’єр-міністр також заявив, що Уряд сьогодні розгляне пропозицію Національної комісії регулювання електроенергетики про поетапне підвищення тарифів на електроенергію й газ для населення в 2006 році.

    Зі слів Юрія Єханурова, орієнтовно ціна на газ зросте на 6 гривень на місяць для кожної української сім'ї. При цьому Глава Уряду зазначив, що такий крок спричинений тим, що в Україні значно нижчі тарифи на газ, ніж у його постачальника - Російської Федерації. Юрій Єхануров вважає, що Україні вдасться знайти шлях, згідно з яким підвищення буде поступовим і суттєво не вплине на добробут населення.

    За підсумками наради Прем’єр-міністр доручив керівництву обласних державних адміністрацій скоротити споживання газу у своїх регіонах. Зокрема, Юрій Єхануров дав доручення провести у кожному регіоні наради з керівництвом підприємств про можливість такого скорочення.

    Кабінет Міністрів України










    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.