• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Торгівля тютюном та спиртом: проблеми залишаються

    Опубликовано: 2005-12-28 17:19:00

    В Україні підвищено розмір плати за ліцензію на право роздрібної і оптової торгівлі тютюновими виробами та спиртом. Про це повідомив директор Національної асоціації розвитку торгівлі і бізнесу Андрій Близнюк. Нагадаємо, що за ініціативою Міністерства фінансів Верховна Рада України у квітні 2005 року ухвалила зміни до Державного бюджету на 2005 рік, якими, зокрема, було в декілька разів підвищено розмір плати за ліцензії на право роздрібної і оптової торгівлі тютюновими виробами та спиртом. За словами А. Близнюка, зростання вартості ліцензії вже призвело до зменшення числа суб’єктів підприємницької діяльності у цій сфері.

    На думку експертів, збільшення вартості ліцензії з 4 тисяч гривень до 8 тисяч завдасть нищівного удару малому бізнесу. Адже і при вартості ліцензії у 4 тисячі гривень малий бізнес працював практично у збиток. Так, за експертною оцінкою Національної Асоціації розвитку торгівлі і бізнесу (НАРТС), понад 10 тисяч невеликих магазинів, кафе і барів вже відмовилися від отримання ліцензії через її надмірну вартість, що скоріше за все призведе до знищення їхнього бізнесу. За словами А. Близнюка, у Львівській області майже 90% підприємців малого бізнесу повинні або відмовитися від ліцензії, або закрити підприємства взагалі. Та ж сама ситуація і на Тернопільщині.

    «Це при тому, що на сьогоднішній день в Україні тіньовий оборот алкоголю складає близько 30% всього товарообороту алкоголю. Держава не робить жодного кроку по детінізації цього ринку»,— зазначив він.

    Виконавча влада в такий спосіб планувала суттєво збільшити надходження до бюджету та легалізувати ту частину діяльності підприємств, що перебувала в тіні. Проте такі заходи, як показує практика, не тільки не вирішили поставлених завдань, а навіть навпаки — погіршили становище більшої частини торгових підприємств, змусивши їх заради економічного виживання вдаватися або до мінімізації відрахувань до державного бюджету або відверто приховувати свій бізнес, ведучи торгівлю необлікованим товаром. Таким чином, за результатами 11 місяців поточного року Держбюджет недоотримає близько 140 мільйонів гривень.

    Президент асоціації «Соват» В’ячеслав Сокерчак впевнений, що вартість ліцензії не має бути джерелом наповнення бюджету, адже вона не повинна перевищувати витрати на її виготовлення, що підтверджує європейська практика.

    Підприємці неодноразово зверталися до Президента України Віктора Ющенко, прем’єр-міністра, голови Верховної Ради Володимира Литвина з проханням переглянути постанову щодо ліцензування, але відповіді так і не отримали. Як стало відомо, у Верховній Раді зареєстровано декілька проектів законів, що мають вирішити ситуацію, але через позицію Міністерства фінансів та окремих депутатів Комітету з питань фінансів та банківської діяльності, жоден проект ще не був запропонований до розгляду.

    Ситуація з ліцензуванням негативно відображається й на інвестиційній привабливості країни. Так, деякі іноземні компанії, які планували розпочати свій бізнес в Україні, призупинили свою діяльність.

    На сьогодні Асоціація «Союз оптовиків і виробників алкоголю та тютюну» (СОВАТ) і Національна Асоціація розвитку торгівлі і бізнесу (НАРТС) закликають прем’єр-міністра України Юрія Єханурова, главу держави Віктора Ющенко, уряд, а також депутатів всіх фракцій і груп взяти участь в обговоренні з питань вартості ліцензій на оптову та роздрібну торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами в січні 2006 року.

    Довідка ElcomartNews.Національна асоціація розвитку торгівлі та сервісу (НАРТС) об’єднує провідні компанії роздрібної торгівлі в Україні з 2003 року і захищає інтереси торговельного бізнесу. Серед членів Асоціації: METRO, «Білла – Україна», «Велика Кишеня», ТРЦ «Караван», «Фуршет», «Інтермаркет», «Домотехніка», «Монарх» та багато інших, у тому числі приватні підприємці та підприємства, серед яких — провідні виробники торговельного обладнання і касової техніки.

    Цілі Асоціації:

    - захист i представлення iнтересiв рітейлiнгових i сервiсних компанiй у взаємовiдносинах з державними органами;

    - представлення iнтересiв ритейлiнгових i сервiсних компанiй у мiжнародних професiйних організаціях;

    - створення системи залучення iнвестицiй у бiзнес учасникiв Асоцiацiї;

    - iнформацiйна, консультацiйна i методична допомога учасникам Асоцiацiї.

    Наталія Погосова,

    кореспондент

    ELCOMART News

    (www.e-news.com.ua)





    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.