• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Гопко: до 2014 на держзакупівлі ліків корупція з’їдала 40% виділених коштів

    Опубликовано: 2017-08-23 08:41:26

    Україна зекономила до 40% коштів на закупівлі ліків через міжнародні організації – такий результат аудиту ефективності використання коштів державного бюджету, виділених у 2015-2017 (І півріччя) роках. Про це повідомила народний депутат України, член Опікунської Ради НДСЛ «Охматдит» та Наглядової ради Національного медичного університету ім. О. О. Богомольця Ганна Гопко.

    «Для мене це надзвичайно важливий звіт Рахункової палати не лише як для співавтора Закону про міжнародні закупівлі ліків, але як для волонтера – члена Опікунської ради з 2011 року в НДСЛ «Охматдит». Незважаючи на шалений супротив з усіх боків, ця реформа спрацювала, хоча потребує ще багато вдосконалень і розглядалася як тимчасовий захід для боротьби з фарммафією в тотальній корупції. Але й досі є ті, хто хоче повернутись до старих схем і вкладає в це багато зусиль», – сказала депутат.

    За словами Гопко, 22 серпня Уряд має затвердити Концепцію створення Національної Агенції із закупівель.

    «Також сподіваємося, що восени уже по всій країні буде введено електронну систему обліку ліків (яка тестувалась у Києві), де кожен чиновник, лікар та пацієнт бачитиме рух кожного лікарського закладу», – додала депутат.

    Сьогодні успішний досвід України із закупівель ліків через міжнародні організації починають наслідувати й інші країни. Молдова та Туркменістан уже запустили аналогічні програми, на черзі Боснія та Азербайджан.

    «Для українських компаній це означає розширення ринків збуту, адже ПРООН вже почало закупівлю українських ліків для інших країн в рамках цих програм», – підкреслила Гопко.

    Препарат

    Ціна за одиницю

    МОЗ

    Ціна за одиницю міжнародний постачальник

    Різниця в ціні

    Економія

    Коронарний провідник для реканалізації оклюзій

    $117,19

    $30,91

    (Crown Agents)

    на 74% дешевше ніж у 2015 році

    в 4 рази дешевше ніж ціна МОЗ у 2015 році

    $155 295,58

    Вакцина для профілактики поліомієліту (інактивована)

    $7,35

    $0,89 (UNISEF)

    на 88% дешевше ніж у 2014 році;

    в 8 раз дешевше ніж ціна МОЗ у 2014 році.

    $929 991,85

    Іматиніб

    $96,5

    $1,43 (ПРООН)

    на 99% дешевше ніж у 2015 році

    в 67 раз дешевше ніж ціна МОЗ у 2015 році

    -

    Оксіплатин

    $54

    $15 (ПРООН)

    73%

    майже в 4 рази дешевше

    -

    Ганна Гопко–  народний депутат України. Співзасновник та координатор ініціативи «Реанімаційний пакет реформ», член Наглядової ради «Центру протидії корупції» до обрання депутатом ВР у жовтні 2014 року. У своїй діяльності займає активну громадянську позицію і має вагомий досвід роботи в національних та міжнародних громадських організаціях.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.