• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Легкість ведення бізнесу в Україні: чи є чим пишатись?

    Опубликовано: 2017-08-17 12:59:58

    Вітчизняній економіці  потрібні не стільки переможні реляції з приводу міжнародних рейтингів, скільки справжні показники покращення ділового клімату в країні:  інвестиційний та підприємницький бум, зростання кількості робочих місць та ВВП хоча б на 7-9%. Втім, те, що закордонні партнери бачать тенденції до зростання ділової активності та перспективу співпраці, можна та необхідно використати для притоку капіталовкладень в модернізацію, розвиток підприємств, створення міжнародних концесій тощо. Економічні та промислова реформи ще попереду, адже, по суті, досі вводяться точкові зміни, а не комплексні рішення. Поза тим, українська промисловість, до прикладу, на третину позаду показників ЄС, а за енергоефективністю – вдесятеро. Окрім того, не менш важливим є стабільність «правил гри» у діловій сфері та захист прав власника та інвестора.
    Таку думку висловили в УСПП та Антикризовій раді громадських організацій.
    Нагадаємо, за нещодавно оприлюдненою інформацією Світового банку, яку активно поширюють українські чиновники, протягом останніх 6 років Україна досягла найбільшого прогресу в рейтингу легкості ведення бізнесу Doing Business з усіх країн пострадянського блоку.
    «Це враховує і фактичні дані, і той потенціал, який може бути розвинений. Звичайно, дані показники – непоганий знак, але далеко не привід для переможних реляцій. Ми маємо ріст ВВП на 1-2%, в той час, коли в 2014-2015рр він обвалився на 17%. Підсумки попереднього року також не показали значних інвестицій в реальний сектор економіки: більшість іноземних капіталовкладень були направлені на рефінансування дочірніх банків. Кількість робочих місць суттєво не зростає, так само як і добробут громадян. Бізнес також стикається з багатьма проблемами: нестача фінансових ресурсів, потреба досконалішого правового регулювання тощо»,  - вважає президент УСПП  Анатолій Кінах.
    В діловому союзі переконані, що саме показники зростання кількості відкритих підприємств, ріст експорту, кількості працевлаштованих та самозайнятих громадян свідчитиме про справжню успішність реформ.
    «На даний час у співпраці уряду та бізнесу вдалось домогтися перших позитивних змін: розстрочки ввізного ПДВ на обладнання для підприємств на 36 місяців, відміни мит на комплектуючі для авіапрому,  активна діяльність Національного комітету з промислового розвитку та ін. Але це лише початок і попереду дійсно багато роботи. Необхідні комплексна економічна стратегія на середньостроковий період, державні програми підтримки промисловості, податкова, судова  реформа. А з боку підприємництва – максимальне впровадження інновацій, адже за цим показником ми водночас і програємо західним сусідам, і маємо дуже великі шанси на успіх. Інноваційні зусилля суттєво впливають на збільшення доходів бізнесу», - підсумував лідер ділової спільноти.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.