• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • В Києві завершилась Міжнародна конференція з питань корпоративного управління

    Опубликовано: 2017-06-23 15:39:02

    19 – 22 червня 2017 року в Києві проходила міжнародна конференція, присвячена обговоренню стану корпоративного управління в Україні, зокрема, трансформації корпоративного законодавства, підвищення прозорості фінансових ринків та рівня корпоративного управління у відповідності до європейських практик та стандартів.
     
    Організатором заходу виступила Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР), Проект USAID «Трансформація фінансового сектору в Україні» (FST) за участі представників Комісії з цінних паперів та фондових бірж США (US SEC) та Комісії з торгівлі товарними ф'ючерсами США (CFTC). Також участь взяли представники державних органів влади в Україні, бізнесу та лідери думок.
     
    Перший день конференції мав інформативний характер та був присвячений питанням побудови ефективної системи корпоративного управління та розкриття інформації на фондовому ринку. Завершився він круглим столом, на якому проблеми корпоративного управління в Україні були обговорені з емітентами цінних паперів та ринковими посередниками. Також в рамках круглого столу були представлені фінальні результати опитування емітентів цінних паперів, що проводили АРІФРУ і НКЦПФР з метою розробки Дорожньої карти трансформації системи розкриття інформації на фондовому ринку https://www.slideshare.net/NSSMC/ss-77108265.
     
    Основний блок конференції проходив у форматі панельних дискусій, в яких було детально проаналізовано значення корпоративного управління для розвитку ринку капіталу; роль Наглядової ради в системі корпоративного управління; підвищення ролі і відповідальності зовнішніх аудиторів; корпоративне управління в учасниках фінансового сектору; необхідність підвищення вимог щодо дотримання корпоративного управління та розкриття інформації.
     
    В рамках конференції Голова НКЦПФР Тимур Хромаєв презентував проект Плану дій по розвитку корпоративного управління в Україні (Сorporate governance in Ukraine Action Plan). В проекті визначені основні прогалини/слабкі місця, на які треба завернути увагу в процесі визначення нових стандартів корпоративного управління і необхідні дії по усуненню цих прогалин https://www.slideshare.net/NSSMC/corporate-governance-in-ukraine-action-plan.
     
    Очільник регулятора наголосив: «Корпоративна реформа має бути повною та змістовною у всіх сегментах. Ми повинні якісно рухатись вперед в цьому напрямку, щоб Україна отримала належний рівень корпоративного управління, який відповідатиме кращим світовим практикам. Якісне корпоративне управління – це, насамперед, запорука ефективного розвитку компаній».
     
    Оляна Гордієнко, директор з управління ЄБРР, яка виступила модератор однієї із дискусійних панелей зауважила: «Не існує єдиного рецепту, який запустить корпоративне управління в Україні. Це залежить від багатьох факторів і процесів. Всі процеси у нас в країні відбуваються паралельно – це і зміни корпоративного законодавства, і реформа судової системи, і повноваження регулятора ринку, і багато іншого. Така наша специфіка. Але з часом цей пазл складеться і ми побачимо глобальні зміни».
     
    Юлія Вітка, заступник керівника Проекту USAID «Трансформація фінансового сектору, розповіла про поточний стан розкриття інформації на ринку капіталу: «Наш корпоративний ландшафт зазнає необхідних змін лише тоді, коли компанії будуть публічними та приватними не за формою свого існування, а за суттю діяльності, зокрема, через призму розкриття інформації».
     
    В рамках дискусійної панелі щодо ролі наглядової ради в системі корпоративного управління Юлія Ковалів, Керівник офісу Національної інвестиційної ради: «Є дві ключові речі, які важливі для членів борду, – це незалежність і професійність. Адже людина, яка дорожить своєю репутацією, вона апріорі буде приймати незалежні і професійні рішення».
     
    Голова Наглядової Ради ПАТ «НДУ» Ігор Мітюков розповів на конференції як в Нацдепозитарії відбувається запровадження кращих світових практик корпоративного управління. Нагадаємо, НДУ одним із перших увів до складу своєї Наглядової Ради незалежних директорів, створив комітети з питань аудиту та призначення винагороди посадовим особам, а наразі запровадив посаду корпоративного секретаря. «Основні функції Наглядової ради в будь-якій компанії повинні спрямовуватись на стратегічний розвиток, цей орган не має займатися мікроменеджментом, - нагадав учасникам заходу Миндаугас Бакас, Голова Правління ПАТ «НДУ».
     
    Висновки, зроблені лідерами думок в ході конференції знайдуть своє відображення в Плані дій по розвитку корпоративного управління в Україні. Комісія пропонує всім зацікавленим долучитися до опрацювання проекту цього документу.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.