• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Бондаренко: Влада тестує громадян на витривалість - поки експеримент вдається

    Опубликовано: 2017-06-14 08:47:11

    З 1 липня держава вже відмовляється регулювати ціни на продукти харчування (постанова Кабміну №394 від 7 червня).  До керма регулювання стає бізнес.

    На якому блюді підноситься ця холодна страва? Начебто держава бідкається за зниження адміністративного тиску на бізнес, усунення надмірного втручання держави в економічні процеси, розвиток конкуренції й  дерегулювання у сфері ціноутворення.

    Про малозабезпечених громадян, яких в Україні кожний другий, мало хто турбується.
    Це вдарить знову по кишені звичайного українця.

    Пам’ятаємо, що на жовтень-грудень 2016 року уряд як експеримент скасував норми із встановлення максимальної торговельної надбавки в 15-20% на 17 груп товарів, зокрема, на крупи, м'ясо, молоко, борошно, ковбаси, яйця, сир, сметану, масло з метою ухвалення рішення про дію такого регулювання в майбутньому. За результатами експерименту  уряду, за його ж словами, за час, поки не діяло державне регулювання цін на основні продовольчі товари, ціни зростали не більше, ніж зазвичай. Начебто стрімкого зростання цін після скасування регулювання не відбулося. Держава провела експеримент. Звучить як аргумент.
    Тільки мало хто здогадується, що він не переконливий і не убезпечує звичайних громадян від збідніння і можливості придбати за прийнятними цінами продукти.

    Короткостроковість експерименту дала можливість людям використати домашні запаси. В тому числі запаси, створені родичами із сільської місцевості. Але це не може бути постійним явищем.

    По-моєму, експеримент над українцями продовжується, не припиняючись. Те, що ціни зростали не більше, як зазвичай, має заспокоїти ніби народ. Але ціни зростали! Ціни зростатимуть. І регулюватиме вже їх не держава, а бізнес.

    Українцям потрібно готуватися до того, що перелічені продукти харчування в магазинах вони знайдуть з новим цінником. І повірте, здивує. Гаманці будуть легшать, ситуація – важчать.

    Також скасовано порядок формування цін на продовольчі товари, що був затверджений у 2008 році.

    Колись були врегульовані ціни і забезпечена стійкість на деякі види продукції першої необхідності (три види хліба, в яких застосовувалося тільки борошно, сіль і вода і не додавалися жирові та цукрові компоненти).

    Очікується, що рішення уряду спростить процедуру зміни цін залежно від цінових коливань ринку, що дасть змогу виробникам швидше реагувати на зміни кон'юнктури, а простим українцям – реагувати на зростання цін.

    Схоже на те, що українці здобули так званий «стокгольмський синдром», за яким виправдовують своїх катів, які добивають народ зростанням цін в усіх сферах життя.
    Свавілля теперішньої влади немає меж.

    Керуючи державою, містом, думати про народ, його безпеку, соціальний захист, комфортні умови проживання, високий рівень життя  – обов’язково.
    Хто  пам’ятає, щоб за останні роки ціни знижувалися?

    Володимир Бондаренко, голова фракції "ВО "Батьківщина" в Київраді

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.