• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Голова фінкомітету Сергій Рибалка розповів, як держава повинна підтримувати економіку

    Опубликовано: 2017-06-13 13:02:30

    У період падіння промислового виробництва і відсутності реального кредитування держава повинна «підставити плече» фінансовій системі. Про це в своєму блозі на Обозревателе написав глава Комітету ВР з питань фінансової політики та банківської системи Сергій Рибалка.
    Він, зокрема, навів чотири напрямки, в яких слід поліпшити ситуацію, щоб «витягнути країну з прірви бідності».
    В першу чергу, вважає С. Рибалка, потрібно максимально допомогти банкам зменшити рівень проблемних кредитів. «Рівень проблемних кредитів – за офіційними даними Нацбанку – у нас вже перевищив 55 відсотків. Добре, що Міністерство фінансів пропонує починати роботу з проблемними активами державних банків, але ми повинні допомогти всім фінансовим установам», - зазначає глава фінкомітету Ради.
    Крім того, на його думку, необхідно використовувати державні банки як інструменти реформ. «Мінфін разом з Нацбанком отримали безпрецедентний вплив на банки. І завдяки скоординованій політиці в перехідний період у 2-3 роки вони можуть стимулювати повернення коштів населення, значно збільшити рівень безготівкових платежів і поступово зменшити кредитні ставки. Але не заборонами і тиском, а розумними стимулами і зручними сервісами», - написав депутат.
    За його словами, людям повинно стати просто і зручно навіть декларувати доходи та сплачувати податки через банк. «Все це може організувати Мінфін разом з податковою, митницею та іншими органами влади. Приватні банки будуть змушені бігти за лідерами. Також саме завдяки державним банкам ми можемо істотно зменшити вартість безготівкових операцій », - вважає С. Рибалка.
    Державні банки необхідно використовувати і як інструменти розвитку, впевнений глава профільного комітету Ради.
    «Ми підтримуємо завдання щодо підвищення рівня корпоративного управління державними банками. Але цей інструмент без правильної постановки мети не дасть ніяких результатів. Головною стратегічною метою існування держбанків має стати стимулювання економічного зростання і зміни структури економіки через дешеве кредитування українських підприємств з достатнім рівнем технологій і доданої вартості», - підкреслив С.Рибалка.
    Він також додав, що в монетарній політиці потрібно скорочувати операції з депозитними сертифікатами Нацбанку. «Тільки за один день 25 травня цього року Нацбанк продав банкам депозитні сертифікати на суму 10 млрд. грн. У цій операції взяли участь 46 банків – половина ще живих банківських установ», - зазначив депутат. На його думку, це не дає банківському сектору кредитувати бізнес.
    «Валютна політика також повинна стимулювати наших експортерів з високою доданою вартістю, імпортозаміщення і розвиток виробництв на території України», - вважає С. Рибалка.
    Він закликав парламент, уряд і нове керівництво Нацбанку «максимально конструктивно співпрацювати, щоб знайти точки дотику, об'єднати різні думки і виробити спільний план дій і витягнути країну з прірви бідності».
    «Наші спільні зусилля повинні знайти відображення в проекті Основних засад грошово-кредитної політики на 2018 рік, в модернізованої стратегії розвитку фінансово-банківської сфери, в повсякденних діях НБУ, і, якщо потрібно, в конкретних законопроектах, які ми виробимо разом. Комітет готовий стати майданчиком для цієї професійної дискусії», - підсумував він.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.