• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Семінар ФАО щодо шляхів вирішення торгових суперечок через СОТ

    Опубликовано: 2017-06-08 08:16:58

    Організовано ФАО і Міністерством аграрної політики та продовольства України, за участю міністерств, асоціацій виробників та агробізнесу.

    темою навчального семінару є врегулювання торгових суперечок у сільськогосподарській торгівлі в рамках Світової Організації Торгівлі. Проведення заходу ініційовано Продовольчою та сільськогосподарською організацією ООН та Міністерством аграрної політики та продовольства України.
     
    У семінарі беруть участь представники міністерств, асоціацій виробників та агробізнесу, а також національні та міжнародні експерти у сфері торгівлі. Даний захід є вже другою ініціативою ФАО в питаннях торгівлі, що проводиться у Києві цього року. Минулого тижня у Одесі було успішно проведено регіональний семінар з питань застосування Угоди СОТ про спрощення процедур торгівлі.
     
    Приєднання країн до СОТ сприяє активнішій участі членів у міжнародній продовольчій торгівлі.  Водночас,  це вимагає дотримання єдиних правил і застосування прозорих інструментів у регулюванні торговельних потоків та забезпеченні стабільної торгівлі.
     
    «Іноді виникають розбіжності у застосуванні деяких торгових правил, які можуть перешкодити вільному обігу продовольчої продукції через кордони», -розповідає економіст ФАО Катерина Кривонос. «У таких випадках аналіз можливих варіантів посередництва і врегулювання суперечок стає надзвичайно важливим».
     
    Метою семінару є покращення розуміння різних правил, процедур і механізмів посередництва та врегулювання торгових суперечок, що застосовуються у СОТ. Окрім того, експерти обговорять питання  практичних рекомендацій щодо організації роботи національних урядів з приватним сектором та іншими партнерами по торгівлі, аби подолати будь-які труднощі, що виникають в процесі партнерських відносин.
     
    «Хоча співробітництво України та ФАО налічує лише 14 років, ми досягнули дуже ефективних та практичних результатів», - коментує Олена Ковальова, Заступник Міністра аграрної політики та продовольства України.
     
    «Даний семінар дає змогу ознайомитися з тим, як вести переговори в рамках СОТ і яким чином вирішувати  спірні питання, що виникають в процесі міжнародної торгівлі. Власне для України аграрний сектор та позиціювання на світовому ринку є дуже важливим. І сьогодні, в сучасних умовах, коли СОТ є тим міжнародним майданчиком, який дозволяє цивілізовано та прозоро врегульовувати торгові суперечки, подібний захід є надзвичайно актуальним»,- додає Олена Ковальова.
     
    Спікерами семінару є фахівці Секретаріату СОТ у Женеві та штаб-квартири ФАО у Римі, а також досвідчені експерти з торгівлі в Україні.  До тем семінару також належать питання консультування та інших можливих варіантів врегулювання торгових суперечок, в тому числі питання дотримання санітарних та фітосанітарних норм.
     
    Роландо Алкала, фахівець Департаменту сільського господарства та продовольства СОТ, пояснює шляхи вирішення санітарних та фітосанітарних проблем у торгівлі, а також охоплює потенційні питання країни-експортера, що можуть виникнути у процесі двостороннього врегулювання даних проблем.
     
    Семінар відбувається у форматі дискусії, побудованої на аналізі реальних прикладів з досвіду міжнародної торгівлі України. Метою такого формату є продемонструвати наявні інструменти та найкращі практики у досягненні торгових цілей у двосторонніх та багатосторонніх відносинах. Програмою заплановані інтерактивні завдання, в результаті яких учасники отримають знання щодо практичного застосування різних торгових правил.
     
    «Дуже важливо створити умови, за яких команда національного уряду прислуховується до бізнесу та застосовує ті стратегії та методи, що сприятимуть врегулюванню торгових суперечок якомога ефективніше», - коментує Світлана Зайцева, консультант ФАО та колишній керівник Департаменту доступу до ринків та взаємодії з СОТ Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.