• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • В результаті банківської «чистки» погіршилася доступність банківських послуг і зросли ризики - глава фінкомітету Ради Сергій Рибалка

    Опубликовано: 2017-05-31 08:38:51

    В результаті банківської «чистки» доступність банківських послуг для громадян кардинально погіршилась: тільки за перший квартал цього року було закрито 321 банківське відділення. Про це в колонці для "Економічної правди" заявив глава Комітету ВР з питань фінансової політики та банківської діяльності Сергій Рибалка. До такого висновку він прийшов, проаналізувавши динаміку і результати «банкопаду» в Україні з 2014 по 2017 рр. Він нагадав, що за останні три роки мережа підрозділів банків скоротилася з 19,3 тис. на початку 2014 року до 10,3 тис на початку 2017 року.
    Натомість усі розвинені країни, які продукують високий ВВП, мають розгалужену мережу банківських установ, а показник кількості структурних підрозділів банків на 100 тис осіб дорослого населення там є вищим за середній світовий, підкреслив Сергій Рибалка.
    Ще один прямий результат дій Національного банку – погіршення конкуренції, оскільки на ринку залишаються лише великі банки. «Їх підтримка з боку держави може вимагати десятків мільярдів. Яскравий приклад - «Приватбанк», - сказав голова фінансового комітету парламенту.
    За його словами, протягом найближчих 5-7 років іноземні банківські групи мають всі шанси отримати повний контроль над українською банківською системою. «Виводити« мийки» з ринку було потрібно. Швидше закривати банки, з яких давно вивели всі активи, також було необхідно. Але в дійсності, були окремі випадки, коли швидко закривали здорові банки і ті банки, які можна було врятувати. А деякі явно неплатоспроможні тягнули місяцями і навіть роками, дозволяючи вивести звідти десятки мільярдів», - підкреслив він.
    Сергій Рибалка нагадав, що станом на 1 квітня 2017 частка 6 українських банків під контролем держави в загальних активах банківської системи становить 56,99%. Банків з іноземним капіталом – 32,43%, тоді як частка приватних банків з українським капіталом становить лише 10,64%.
    «Одночасно, менеджмент окремих великих банків, в тому числі, банків з іноземним капіталом, підтримують Національний банк в цій боротьбі, оскільки мають в цьому особисту зацікавленість. Вони поступово з'їдають все більшу частку ринку. Тобто за правильними гаслами, які зрозумілі нашим іноземним партнерам, криється боротьба окремих великих банків і Національного банку України проти дрібних банків з українським капіталом», - заявив він.
    За словами Сергія Рибалки, плани Мінфіну відмовитися від використання державних банків для реалізації проукраїнської економічної політики не є випадковими.
    «Якщо вони планують виключно продати всі державні банки, то їх зможуть купити тільки іноземці. І через 5-7 років ми отримаємо повний контроль над банківською системою України з боку іноземного капіталу», - прогнозує політик.
    Голова фінкомітету Ради також зазначив, що раніше завдяки ініціативам комітету, вдалося уникнути ще більш інтенсивного виведення з ринку банків за рахунок введення Нацбанком нового графіка докапіталізації. Втім, і сьогодні, за даними НБУ, близько 13 банків знаходяться в зоні ризику бути виведеними з ринку, оскільки до 11 липня можуть не встигнути довести капітал до 200 млн грн.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.