• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • НКЦПФР: Чому Україні важливо бути в IOSCO MMoU?

    Опубликовано: 2017-05-11 12:10:09

    14-18 травня 2017 року на Ямайці пройде 42-а щорічна конференція Міжнародної організації регуляторів ринків цінних паперів (IOSCO). На конференції традиційно обговорять питання розвитку ринків, мінімізації ризиків і зловживань, підвищення рівня прозорості та захисту прав інвесторів, тощо.

    ЩО ТАКЕ IOSCO MMoU?

    Україна з 1996 року є рядовим членом IOSCO. Загалом організація об’єднує регуляторів ринків цінних паперів з 130 країн світу.

    В рамках IOSCO найбільш потужними регуляторами у 2002 році був започаткований БАГАТОСТОРОННІЙ МЕМОРАНДУМ ПРО ВЗАЄМОРОЗУМІННЯ ЩОДО КОНСУЛЬТУВАННЯ ТА СПІВРОБІТНИЦТВА І ОБМІНУ ІНФОРМАЦІЄЮ (IOSCO MMoU).

    Головна мета IOSCO MMoU - обмін інформацією між регуляторами ринків цінних паперів - членами IOSCO і запобігання недобросовісних практик поведінки на фінансових ринках. Практика такого обміну вже довела, що він є ефективним способом припинення недобросовісної поведінки на фінансових ринках, яке часто носить транскордонний характер.

    Наразі до IOSCO MMoU приєдналось 112 країн – членів IOSCO, які контролюють понад 95% світового ринку капіталу.

    Збільшення числа підписантів IOSCO MMoU за останні 10 років призвело до різкого посилення транскордонного співробітництва і дозволило регуляторам ефективніше протидіяти випадкам шахрайства, неправомірного використання інсайдерської інформації та інших правопорушень з цінними паперами.

    Зокрема, загальна кількість запитів регуляторів один до одного в рамках IOSCO MMoU у 2015 році склала 3203, із загальної кількості запитів 526 було направлено британському регулятору UK FCA, а 447 - американській US SEC. Кожен рік кількість таких запитів збільшується.

    Приєднавшись до IOSCO MMoU, регулятор отримує можливість направляти мотивовані запити регуляторам інших юрисдикцій і отримувати необхідну інформацію для здійснення ретельної перевірки фактів зловживань з цінними паперами.

    ЧОМУ УКРАЇНІ ВАЖЛИВО БУТИ В IOSCO MMoU?

    Для міжнародних інвесторів приєднання України до IOSCO MMoU стане ключовим сигналом, оскільки це свідчитиме про відповідність законодавчого поля країни базовим принципам IOSCO, які визнані в якості основи надійності фінансових систем в світі та є найбільш авторитетним світовим стандартом в галузі міжнародного співробітництва і правозастосування.

    На даний момент Україна залишається в т.з. «чорному списку» для інвестиційного співтовариства (стратегічних та портфельних інвесторів, пенсійних фондів), оскільки нездатна дотримуватися взаємних зобов’язань перед іншими членами IOSCO MMoU через значні прогалини в наглядових,  правозастосовних повноваженнях регулятора ринку, а також у повноваженнях у сфері доступу до інформації та міжнародного співробітництва.

    Упродовж 2015-2016 років НКЦПФР активно працювала над гармонізацією національного законодавства, приведенням його у відповідність до міжнародних і європейських стандартів, зокрема і стандартів IOSCO, маючі на меті підписати IOSCO MMoU. Оскільки приєднання України до IOSCO MMoU передбачено Коаліційною Угодою та Комплексною програмою розвитку фінансового сектору України до 2020 року.

    Враховуючи ініціативу, яку проявила Україна, Уповноважений орган IOSCO в лютому 2016 року прийняв резолюцію про включення НКЦПФР до Додатку В IOSCO MMoU - своєрідного «листа очікування». До Додатку В включаються регулятори, які виявили ініціативу приєднання до IOSCO MMoU, але мають функціональні обмеження і прогалини у повноваженнях.

    В грудні того ж року в Києві відбулась міжнародна конференція IOSCO для країн регіону, присвячена обговоренню основних засад та Принципів організації, а також детальному аналізу IOSCO MMoU. Організатором заходу виступила НКЦПФР у співпраці з Міжнародним валютним фондом, Світовим банком та IOSCO. В конференції взяли участь представники державних органів влади в Україні; регулятори іноземних ринків капіталу, які є кандидатами на приєднання до IOSCO MMoU, професійні учасники фондового ринку України.

    У квітні 2017 року у Верховній Раді був зареєстрований проект Закону Україні  щодо захисту інвесторів від зловживань на ринках капіталу» (реєстраційний №6303). Більшість законодавчих змін, які закладені  в цьому законопроекті направлені на імплементацію принципів IOSCO у національне законодавство і створення умови для приєднання України до IOSCO MMoU.

    Детальніше про законопроект на офіційному веб-сайті НКЦПФР:
    Зареєстрований в парламенті законопроект №6303 дозволить підвищити довіру інвесторів до ефективності державного регулювання фондового ринку.

    Враховуючи значний обсяг випадків шахрайства, підозрілих угод з цінними паперами, учасниками яких є українські суб‘єкти, підвищення стандартів роботи НКЦПФР в сфері її наглядових, правозастосовних повноважень і приєднання країни до IOSCO MMoU є вкрай важливим.


    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.