• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Остап Семерак: «Україна повинна рухатися до стовідсоткової переробки відходів»

    Опубликовано: 2017-04-04 08:15:50

    Проектом Національної стратегії поводження з відходами, який зараз винесено на громадське обговорення, передбачено не лише зменшення кількості полігонів ТПВ, але й перехід до стовідсоткової переробки відходів. Про це повідомив Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак.

    Він нагадав, що торік на рівні Уряду було ухвалено створення Національної стратегії поводження з відходами, яка б передбачала довгострокове планування управління відходами.

    «У багатьох країнах перероблені відходи давно стали повноцінним ресурсом міжнародної торгівлі та джерелом отримання тепло- та електроенергії.  Поки що в Україні лише мала частка людей розуміє, що сміття – цінна сировина, а не непотріб», - зазначив Остап  Семерак і навів приклад Швейцарії, де переробляється майже 100% відходів.  Натомість в Україні використовувався  лише один спосіб утилізації.

    «Українське законодавство попросту  не зобов'язувало 25 років переробляти сміття. Був лише один спосіб утилізації – захоронення. Зокрема, проектом Національної стратегії поводження з відходами, який розроблений та зараз широко обговорюється, передбачено не лише банальне зменшення кількості полігонів ТПВ, але й план переходу до 100% переробки відходів. Це - загальна європейська ієрархія та  засади циклічної економіки  поводження з відходами, спрямовані на зменшення продукування відходів на початкову етапі», - зазначив Міністр екології та природних ресурсів.

    Він вважає, що Україна більше не може зволікати з вирішенням проблеми поводження з відходами.

    «Україна має швидко мобілізуватися і впровадити сучасну модель відповідальності за утворені відходи, їх збирання, транспортування, переробку та утилізацію. Ми маємо стимулювати громадян до більш екологічної поведінки у сфері поводження з відходами та допомагати змінювати своє ставлення до них», - зазначив Остап Семерак.

    Водночас він розповів, що Національною стратегією поводження з відходами передбачено зменшення виробництва ТПВ з максимальною його переробкою.

    «Ми пропонуємо розділяти сміття вдома на два види, а потім відсортовувати його на сортувальних лініях та використовувати  максимально вторинну сировину замість захоронення її на полігонах»,  - розповів Остап Семерак.

    Він зазначив, що  низка інвесторів як з українським, так  і зарубіжним капіталом, готові будувати сміттєпереробні підприємства в Україні.

    «Хибно стверджувати, що Україна не приваблює інвесторів. Бажаючих долучитися до цього бізнесу вистачає. Уряд усвідомлює,  аби вийти з сміттєвого колапсу, Україні потрібні як інвестори, так  із запровадження принципу розширеної відповідальності виробника. Працюючи над Стратегією, ми також паралельно ведемо роботу щодо створення належних умов, які б заохочували бізнес до інвестування в екологічно безпечні технології з переробки та утилізації відходів», - резюмував Міністр екології та природних ресурсів України.

    Прес-служба Міністерства екології та природних ресурсів України

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.