• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Олександр Баранівський за введення карантину на усій території Криму

    Опубликовано: 2005-12-19 10:35:00
    В Сімферополі під головуванням Міністра з надзвичайних ситуацій України Віктора Балоги, відбулося засідання надзвичайного оперативного штабу з локалізації вогнищ пташиного грипу в Криму. В ньому взяли участь Міністр аграрної політики України О. Баранівський, перший заступник Міністра охорони здоров’я України С. Бережний, Голова Верховної Ради Автономії Б. Дейч, Прем’єр-міністр Криму А. Бордюгов.
     
    З огляду на те, що за останню добу вірус небезпечного захворювання виявлено ще в чотирьох населених пунктах Криму, а саме в селах: Присивашне – Советського, Зоркіно – Нижньогірського, Чорноморське і Хмельове – Чорноморського районів, визнано, що заходи з локалізації небезпечного захворювання здійснюються, поки що недостатньо. Крім того, напередодні в Красногвардійському районі виявлено мертвого дикого голуба з ознаками захворювання на пташиний грип, який загинув за сім кілометрів від потужного бройлерного комплексу.
     
    Міністр аграрної політики України Олександр Баранівський висловився за те, щоб ввести карантин на усій території Криму, а не обмежуватися ним лише в районах, де виявлено небезпечний вірус. Проти цього активно заперечили керівники Автономії, оскільки, виробництво пташиного м’яса в Криму є розвиненою і прибутковою галуззю.
     
    - Але ми втратимо значно більше, якщо не зуміємо зупинити лиха тут, в Присиваш’ї, - заявив Олександр Петрович. – Це, погодьтеся, виглядає дуже дивно, коли ми перевіряємо валізи громадян чи немає в них пташиного грипу, а в цей час з півострова на материк, щодоби рухаються десятки автофур завантажені пташиним м’ясом. У зворотному напрямку такі ж авто транспортують «Нашу рябу» і «Гаврилівські курчата». Треба зробити так, щоб на територію Криму, поки що не ввозили пташиного м’яса з центральних областей і насамперед, тимчасово призупинити транспортування м’яса птиці з Автономії. Не приведи Боже, пропустимо пташиний грип і він спалахне на усій території України.
     
    Оперативний штаб прийняв рішення про доскональне вивчення цього питання і уже найближчим часом застосувати відповідні заходи. З цією метою, члени надзвичайного оперативного штабу виїхали і в села де зареєстровано нові спалахи вірусного захворювання. Вони перевіряють чи дотримуються застережні заходи щодо утримання в цих населених пунктах домашньої птиці в закритих приміщеннях. В. Балога видав оперативний наказ про здійснення повуличних і подворових обходів в кожному із сіл районів, у яких зареєстровано пташиний грип. З сьогоднішнього дня до представників ветеринарної медицини, санітарних органів, сільських рад додаються ще й представники правоохоронних органів. Штаб обговорював питання щодо введення штрафних санкцій і можливого вилучення домашньої птиці в тих громадян, які не виконують карантинної норми – випускають своїх птахів у двір і на вигули.
     
    На засіданні оперативного штабу обговорювалося питання, щодо можливості вакцинації домашніх птахів проти небезпечної хвороби. Але виявилося, що ця проблема не вивчена, а лише 9-10 січня 2006 року в Брюсселі в штаб-квартирі ЄС відбудеться обговорення цього питання куди будуть відправлені фахівці оперативного штабу. Оскільки відомо, що універсальної вакцини проти пташиного грипу у світі не існує. Прем’єр-міністр Автономної Республіки Анатолій Бордюгов заявив:
     
    - Ні про яку вакцинацію не може і мова йти, оскільки це питання ще не вивчено. Територія Криму – це не експериментальний полігон.
     
    Англійська референс-лабараторія підтвердила наявність пташиного грипу в Криму.
    Англійська референс-лабараторія, яка є одним з найпотужніших центрів ветеринарної медицини, в телефонному режимі підтвердила, що в тілах загиблої птиці в кримському Присиваш’ї є вірус небезпечного азіатського пташиного грипу Н5N1. Відповідні документи про це направлено в Україну.
     
    Коментар з цього приводу може надати керівник прес-служби Мінагрополітики Олександр Горобець, який знаходиться в Сімферополі. Телефони: 8(067)267-92-93, 8(050)462-04-83
     
    Прес-служба Міністерства аграрної політики України
     
     
    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.