• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Для формування цивілізованого ринку землі в Україні необхідна системна державна політика

    Опубликовано: 2017-03-06 13:13:41

    Дискутувати навколо питання відміни чи продовження  мораторію на продаж землі без конкретних дій щодо формування цивілізованого ринку – це втрата часу та інвестицій.  Існування «сірого» ринку землі із невизначеністю, хто і на скільки бере її в оренду, чи платить взагалі податки, із заниженням реальної вартості ділянки в десятки разів, призводить до тіньового обороту багатомільйонними сумами поза правовим полем. Необхідний якісний Державний земельний кадастр як складова державної програми по створенню сучасного прозорого ринку землі в Україні, пакет нормативних актів по збереженню, в тому числі, родючості землі тощо.
    Так в УСПП прокоментували публічне обговорення можливостей відміни мораторію на відчуження землі, який, нагадаємо, продовжений до початку 2018 року.
    Наразі група нардепів звернулася до Конституційного суду щодо висновку по законності існування таких обмежень. 
    В УСПП проаналізували переваги та ризики від скасування мораторію та наголошують: в разі чіткої системної державної політики, прозорого підходу та розробки компенсаторних механізмів, які діють в багатьох розвинених країнах світу, ринок землі в Україні відкрити можна. Для цього має бути здійснена перевірка реєстрації приватних земельних ділянок, оцінки їх вартості. Необхідна наявність у вільному доступі інформації щодо діяльності органів місцевої влади в земельних  питаннях, проведення транзакцій, порядку оцінки земель, прав оренди тощо. Оскільки головним побоюванням при відміні мораторію є масове скуповування землі холдингами (в тому числі і іноземними), на першому етапі можна ухвалити рішення, що купувати землю зможуть тільки фізичні особи – для розвитку фермерства, аграрного виробництва. Варто  визначити максимальну кількість гектарів, що може перебувати у володінні 1 особи. Як відомо, у Польщі це 500 га, в Угорщині – 300 га. Плюс – перевірка відповідності усіх угод законодавству, Земельному кодексу. Так, у Нідерландах органи земельного контролю ратифікують кожну угоду, пов’язану з переходом права власності на землю. Крім того, українським законодавством вже обмежено коло покупців сільськогосподарських земель резидентами країни, які займаються аграрною діяльністю.
    «Це зробить землю цінним капіталом і власник-фермер навпаки оберігатиме його від продажу чи передачі у сумнівну оренду. За даними Держгеокадастру, за минулий рік-другий середня вартість земельної оренди була на рівні  $37 за гектар, тоді як ринкова ціна може становити в 10-12 разів більше», – каже президент УСПП Анатолій Кінах.
    Ділова спільнота закликає не займатися політичним протистоянням навколо цього питання, а обговорювати конкретні механізми впровадження відкритого ринку землі. Зокрема, провести перевірку повноти інформації в Держкадастрі, прав власності, провести консультації із органами місцевого самоврядування, розробити та оприлюднити механізму захисту ринку від спекуляцій та масового продажу земель компаніям із іноземним капіталом.
    На даний час українці володіють майже 28 мільйонами гектарів сільськогосподарських угідь, втім, не можуть жодним чином розпорядитись ділянками через мораторій, що діє вже 16 років.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.