• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Остап Семерак: «Ми розраховуємо на підтримку соціально відповідального бізнесу для реалізації Національної стратегії поводження з відходами»

    Опубликовано: 2017-03-03 08:48:39

    Національною стратегію поводження з відходами передбачено запровадження розширеної відповідальності виробників за збір та утилізацію таких відходів як упаковка, відходи меблів та інших груп товарів. Про це під час презентації проекту Національної стратегії поводження з відходами  перед  представниками Американської торговельної палати сказав Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак.
     
    «Це європейський принцип поводження з такими видами відходів. Україна не має інших шляхів як запровадження цього принципу  для тих товарів, які можуть нести загрозу для навколишнього природного середовища і за які повинні відповідати виробники та постачальники товарів.  Це  стосується, починаючи з відходів упаковки,  і закінчуючи відходами меблів, текстилю тощо», -  сказав Остап Семерак.
     
    За його словами, більш конкретно про запровадження цього принципу можна буде говорити після затвердження Національної стратегії поводження з відходами, вироблення на її базі Національного плану дій поводження з відходами  та ухвалення необхідних законопроектів, які регулюватимуть цю сферу.
     
    Водночас Міністр екології та природних ресурсів зауважив, що вперше за 25 років в Україні відбувається широке експертне обговорення загальнонаціональної Стратегії поводження з відходами і бізнес-асоціації також мають можливість брати участь у розробці цього документа.
     
    «Ми готові коригувати нашу Стратегію поводження з відходами у залежності від адекватності  пропозицій, які надходять від бізнесу, але ми не повинні забувати про інтереси суспільства і збереження навколишнього природного середовища. Ми повинні вийти на адекватне виважене рішення. В Україні вперше відбувається така широка експертна дискусія щодо запровадження державної політики поводження з відходами», - зазначив Остап Семерак, зауваживши, що поводження з відходами – це великий сектор економіки.
     
    «Цей сектор зараз існує переважно в тіні і не є екологічно спрямованим. Водночас правила поводження у цьому секторі впливають на ситуацію у суміжних секторах. Під час роботи над Стратегією ми зіштовхнулися із серйозним лобі цього бізнесу в Україні. Ці люди не готові працювати чесно. Тому нам потрібна підтримка соціально відповідального бізнесу», - пояснив Міністр екології та природних ресурсів.
     
    На його переконання, дерегуляція ведення  бізнесу, яка відбувається в Україні, має бути виваженою та враховувати інтереси всіх учасників.
     
    «На жаль, в Україні нерідко бізнес не хоче бути соціально відповідальним. У процесі дерегуляції для держави важливо не втратити можливість здійснювати належний контроль, зокрема, за дотримання природоохоронного законодавства. Є бізнес, який нас розуміє, а є бізнес, для якого головне – надприбутки.  Ми виступаємо за прозорі умови для бізнесу і очікуємо, що  бізнес також  розуміє, що є правила і їх треба виконувати. Тут маємо знайти спільну мову.», - резюмував Остап Семерак.
     
    Узагальнений текст Національної стратегії поводження з відходами буде переданий на затвердження Кабінетом  Міністрів України після внесення всіх пропозицій та зауважень, які надійшли до авторів документа у процесі його обговорення.
     
    Нагадаємо, проект Національної стратегії поводження з відходами було підготовлено міжнародними консультантами у рамках реалізації Програми підтримки зеленої модернізації економіки України та фінансовано Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку (BMZ) й впроваджено німецькою організацією технічного співробітництва (GIZ).
     
    У грудні минулого року підготовлений  проект  документа був винесений на громадське обговорення.
     
    Національна стратегія поводження вже була винесена на обговорення  у Комітеті Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи та на Комітеті Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства проект Національної стратегії поводження з відходами.
     
    Її обговорення також заплановані на Комітеті з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки та на Комітеті з питань європейської інтеграції.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.