• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Процеси імплементації в Україні платіжного законодавства ЄС запущено

    Опубликовано: 2017-03-01 13:01:39

    Депутати підтримали законопроект, що передбачає розвиток сфери електронних платіжних послуг в Україні та посилення відповідальності за кіберзлочини.
    23 лютого 2017 року у рамках засідання Комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності було розглянуто та рекомендовано до прийняття Верховною Радою за основу проекту Закону № 5361 «Про внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо регулювання переказу коштів». Законодавчі зміни забезпечать розвиток платіжної сфери у європейському векторі, створюючи умови для розширення доступу на платіжний ринок України як вітчизняних, так і міжнародних провайдерів електронних платіжних сервісів.
    «Приведення національного законодавства, що регулює електронну складову фінансового сектору, до вимог європейського – наразі є надзвичайно актуальним для України. Прийняття проекту Закону № 5361 сприятиме забезпеченню достатньої пропозиції і якості платіжних послуг для громадян за рахунок появи нових гравців та формуванню повної довіри до ринку електронних платежів», – зазначив Прийма Ігор Михайлович, завідувач секретаріатом Комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності.
    Зокрема, підтриманий депутатами проект Закону, передбачає запуск процесів удосконалення регулювання платіжних систем в Україні, розвиток небанківського сегменту ринку платіжних послуг, у тому числі надання права небанківським фінансовим установам здійснювати випуск електронних грошей, удосконалення порядку здійснення оверсайту платіжних систем та встановлення адекватної кримінальної відповідальності за злочини з використанням платіжних інструментів.
    Відповідні зміни будуть внесені до Кримінального кодексу та Кодексу України про адміністративні правопорушення, законів «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні», «Про Національний банк України», «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг», «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».
    «Cьогодні все більше громадян зацікавлені у користуванні електронними платіжними послугами. Легалізація в Україні роботи небанківських фінансових установ та впровадження принципів Директиви ЄС 2015/2366 – важливий крок, що сприятиме розширенню кола постачальників платіжних сервісів, у тому числі розвитку електронних гаманців, електронних грошей та цифрових платіжних додатків. Поряд з цим, невід’ємною складовою приведення сфери платіжних інструментів в Україні у відповідність європейським нормам є питання безпеки використання електронних платежів та карткових розрахунків. Саме тому, посилення кримінальної відповідальності за злочини у платіжній сфері, що передбачено законопроектом № 5361, є актуальним та необхідним законодавчим підґрунтям для убезпечення коштів громадян», – зазначає Олександр Карпов, директор Української міжбанківської Асоціації членів платіжних систем ЄМА.
    У розробці законопроекту взяли участь народні депутати, Національний банк України та учасники платіжного ринку, зокрема Українська міжбанківська Асоціація членів платіжних систем ЄМА. Необхідність законодавчих змін підтримали Департамент кіберполіції Національної поліції України, Національна академія прокуратури України та МНДЦ з проблем боротьби з організованою злочинністю при РНБО України.
    Найближчим часом очікується прийняття проекту Закону № 5361 Верховною Радою у першому читанні.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.