• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Ціна мінімалки: непрораховане підвищення потягло зростання цін та скорочення робочих годин

    Опубликовано: 2017-01-10 15:29:55

    Підвищення мінімальної зарплати до 3200 грн. без техніко-економічних обґрунтувань та передбачення компенсаторів у бюджеті викликало проблеми із оплатою праці. Як стверджують у профспілках,  у вишах та ПТУ бюджетникам пропонують перейти на 0,5 або 0,75 ставки. Деякі приватні підприємці, які змушені платити і так чималі податки, му-сять шукати шляхи для оптимізації виробництва – переважно через скоро-чення штату або перевіреним шляхом – зміщенням в «тінь».  Окрім того, різке зростання «мінімалки» провокує подальше нівелювання кваліфікова-ної праці, збільшення інфляції та ріст цін. Це потрібно було врахувати пе-ред прийняттям такого рішення та знайти шляхи фінансового збалансу-вання ризиків. На цьому наголошують в УСПП та Антикризовій раді гро-мадських організацій.
    «Підвищення подібних виплат вдвічі можливе,  коли ВВП показує ви-сокий і стабільний ріст. 1% в рік – це недостатньо стабільна економічна ба-за. Відтак, необхідні компенсатори та розрахунки, паралельно із зарпла-тами збільшення і пільг для самозайнятих, зменшення податкового тиску на бізнес, надання доступу до кредитів за вигідними ставками. Без цього намір підвищити добробут населення не запрацює: вже зараз ростуть ціни, а виробники міркують, як оптимізувати штат. Це не створення робочих місць – це їх скорочення», – каже президент УСПП Анатолій Кінах.
    Планують підвищення тарифів перевізники пасажирів та вантажів. Уже зросли ставки штрафів та усіх видів зборів. У сфері освіти, медицини, мистецтва, культури, спорту є тенденція до скорочення працівників. Бізнес розмірковує над переведенням персоналу на погодинну оплату праці і не-повний робочий день, а то й над звільненням тих, без кого виробництво може більш-менш обійтись.
    «Ріст доходів громадян має бути – але це мають бути реальні прибут-ки, які надішли з виробництва, що стрімко розвиваються і які не «з’їдені» інфляцією чи скороченням робочих годин. Відтак, необхідно паралельно розвивати економіку та створювати умови для розвитку ділової активнос-ті», – переконаний Анатолій Кінах.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.