• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Фінансовий комітет ВР рекомендує парламенту прийняти за основу законопроект щодо забезпечення прозорості діяльності НБУ

    Опубликовано: 2016-12-21 08:48:06

    Під час розробки законопроекту щодо забезпечення прозорості діяльності Національного банку України та підвищення його відповідальності перед суспільством (№5257) була взята за основу робота європейських центробанків. Про це повідомив ініціатор законопроекту, Голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності Сергій Рибалка, презентуючи його на засіданні профільного комітету. Авторами цього проекту є Олег Ляшко та група депутатів, які представляють більшість парламентських фракцій та груп.
    «В нашому законопроекті ми пропонуємо встановити механізми реалізації конституційних повноважень Ради НБУ. Ми не зменшуємо незалежність Національного банку, як дехто стверджує. Ми навпаки збільшуємо його інституційну спроможність. Оскільки Рада НБУ – це частина регулятора. Тобто ми виконуємо настанови, які дають Україні експерти Міжнародного валютного фонду», – зауважив Сергій Рибалка.
    За словами голови фінансового комітету, відповідальність керівника Нацбанку та підзвітність перед Президентом і Парламентом залишаються в чинній редакції закону звичайною декларацією. Він переконаний, що керівництво НБУ має нести відповідальність за результати роботи Центробанку. «Голову НБУ не можливо звільнити за негативну роботу. Пропонуємо це виправити. Наш проект встановлює чіткий порядок звільнення керівництва Нацбанку, незалежно від прізвищ. Голова НБУ має нести персональну відповідальність за результати діяльності Національного банку», – наголосив Сергій Рибалка.
    Він також зауважив, що виходячи з досвіду європейських країн, пропонується зобов’язати Національний банк публікувати докладно всі рішення про визнання банку неплатоспроможним з детальною мотивацією, що робив НБУ, аби врятувати банк, а також трирічну звітність такого банку. «Також повинні повністю публікуватися всі нормативні акти Нацбанку, а не тільки сухі прес-релізи. Щокварталу, а в кризові періоди – щомісячно, повинні публікуватися всі показники стійкості банківської системи, обсягів кредитування і заборгованості по кредитах», – підкреслив Сергій Рибалка.
    Законопроект розроблено в рамках реалізації Стратегії розвитку банківської системи до 2020 року, яку було ухвалено профільним парламентським комітетом наприкінці травня цього року.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.