• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Фінансова допомога: 3 млрд. євро від банку ЄС на підтримку України за три роки

    Опубликовано: 2016-12-20 11:42:20

    Сьогодні у Брюсселі Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) і Європейська Комісія оголосили про виділення останнього з низки кредитів у розмірі приблизно 600 млн. євро. Цей кредит є частиною зобов’язань перед Україною, про які ЄС оголосив у березні 2014 року.

    На спеціальній церемонії підписання, що відбулася у штаб-квартирі Європейської Комісії, ЄІБ виконав своє зобов’язання на період 2014-2016 років щодо надання 3 млрд. євро з програми фінансової підтримки. Мета допомоги – підтримати Україну та зміцнити її конкурентоспроможність, стійкість, енергетичну безпеку, а також поліпшити якість життя українських громадян. Ця програма є частиною пакету підтримки у розмірі 11 млрд. євро, про який Євросоюз оголосив у березні 2014 року.

    Цей останній пакет кредитів ЄІБ доповнює низку інших інвестицій, які банк надавав Україні від березня 2014 року, щоби допомогти країні стабілізувати свою фінансово-економічну ситуацію, підвищити стійкість та підтримати заможне майбутнє для держави.

    Кредити, які частково підкріплені грантами ЄС, забезпечать фінансування заходів з енергоефективності, вищої освіти, екологічно безпечного транспорту, приватного сектору та підтримки бізнесу. Відповідну угоду підписав Віце-президент ЄІБ Вазіл Гудак у присутності Віце-президента Європейської Комісії з енергетичного союзу Мароша Шевчовича і Генерального директора Європейської Комісії з Європейської політики сусідства і перемовин про розширення Крістіана Даніельссона.

    Також Україна та Європейський інвестиційний банк підписали Меморандум про взаєморозуміня, аби підкреслити важливість подальшої підтримки (що не обмежуватиметься лише 2016 роком) та визначити сфери можливої співпраці між Україною та банком у майбутньому.

    Пакет кредитів, про які було оголошено сьогодні, зокрема, стосується:

    Підтримки вищої освіти та енергоефективності в Україні (120 млн. євро);
    Модернізації залізничних шляхів (150 млн. євро);
    Вдосконалення інфраструктури сільськогосподарської компанії «Нібулон» (71 млн. євро);
    Підтримки малих і середніх підприємств та компаній середньої ринкової капіталізації України (260 млн. євро).
    Коментуючи сьогоднішнє рішення, Вазіл Гудак назвав зобов’язання банку з підтримки України «непохитними» та «стійкими». «У 2014 році, у часи кризи та величезних проблем для України, – підкреслив Гудак, – ЄС узяв на себе зобов’язання щодо амбітної фінансової програми з підтримки країни. Група Європейського інвестиційного банку зобов’язалася надати 3 млрд. євро з вищезгаданих 11 млрд. євро. Сьогодні ми досягли цієї мети. Проекти, які ми підписали сьогодні, задовольняють потреби України з модернізації своєї економіки, зокрема інфраструктури у сферах освіти і транспорту, а також енергоефективності. Окрім того, ми збільшуємо нашу підтримку розвитку приватного сектору, включаючи малі та середні підприємства та компанії середньої ринкової капіталізації України. Це важливо, аби збільшити їхню конкурентоздатність та зробити так, аби вони змогли сповна скористатися можливостями тісних обмінів із рештою Європи. Наші інвестиції повністю відповідають пріоритетам ЄС для України у рамках глибокої та всеохопної зони вільної торгівлі та Східного партнерства, і ми цінуємо нашу співпрацю з Європейською Комісією та Європейською службою зовнішньої дії у наданні такої згуртованої підтримки».

    Своєю чергою, Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман зазначив, що після «кількох тяжких років рецесії, українська економіка почала знову зростати». «Зараз саме той момент, коли підтримка та інвестиції від ЄС та європейського бізнесу нададуть нам такого довгоочікуваного імпульсу. Прогрес України можливий, зокрема, завдяки вагомій підтримці Євросоюзу, що надходить у формі фінансової підтримки та технічної допомоги. У зв’язку з цим наші угоди з Європейським інвестиційним банком, які спрямовані на підтримку реформ у сферах освіти, енергоефективності та залізниці, є вкрай важливими для нас. Ми сподіваємося, що ЄС візьме до відома позитивні зусилля українського уряду та позитивні зміни в нашій державі відповідно до принципу «більше за більше», результатом чого стане продовження Євросоюзом своєї широкої підтримки України». 

    «У царині Енергетичного союзу Україна – ключовий партнер для ЄС. Ми працюємо разом над безпекою постачань, енергоефективністю та іншими важливими питаннями», – підкреслив Марош Шевчович, який також був присутнім на церемонії підписання у Брюсселі.

    Водночас Європейський Комісар з Європейської політики сусідства та перемовин про вступ Йоганнес Ган зазначив, що сьогодні «Європа демонструє Україні те, що вона дотримується своїх обіцянок». «Наразі ми на шляху ратифікації Угоди про асоціації, завершення візової лібералізації; також ми дотримуємося наших обіцянок щодо фінансової допомоги, у яких ЄІБ відіграє важливу роль».
     
    Додаткова інформація щодо підписаної сьогодні угоди між ЄІБ та Україною

    Європейський банк підтримує поліпшення інфраструктури та енергоефективності в Україні за допомогою двох кредитів, взятих з технічної допомоги, фінансованої Інвестиційним інструментом сусідства ЄС та Цільовим фондом Східного партнерства з технічної підтримки у підготовці проекту.

    Кошти ЄІБ фінансуватимуть капітальний ремонт університетської навчальної, дослідницької та допоміжної матеріальної бази в Україні, приділяючи окрему увагу енергоефективності.

    За допомогою поліпшення матеріальної бази, проект допоможе цим університетам досягти найвищих освітніх і дослідницьких стандартів. Він також сприятиме вагомому зменшенню споживання енергії, що матиме важливий позитивний вплив на довкілля.

    Також ЄІБ допоможе удосконалити інфраструктуру залізниці в Україні. Це відбуватиметься за допомогою електрифікації та модернізації 253-кілометрового залізничного шляху у південному регіоні України (від Долинської до Миколаєва і від Миколаєва до Колосівки). Це допоможе в усуненні чинних перепон та покращить сполучення у напрямку українських портів на Чорному морі.

    Підтримка розвитку приватного сектору є ключовою метою банку ЄС та його дій в Україні. Підтримка приватних компаній усіх розмірів має на меті створення робочих місць та поліпшення стандартів життя українських домогосподарств. У цьому контексті ЄІБ надає фінансування для розвитку інвестицій з багатьма схемами у «Нібулон», в одну з найбільших приватних торговельно-зернових компаній України. Інвестиції спрямовуватимуться на створення стійкішої, сучаснішої та ширшої системи зберігання і транспортування зерна. Також вони матимуть позитивний вплив на довкілля за допомогою заміни дорожнього транспортування річковим через повсюдну мережу  річкових терміналів та устаткування для транспортування на воді.

    ЄІБ і надалі підтримує торговельні транзакції та інвестиційні проекти малих і середніх підприємств та компаній середньої ринкової капіталізації – зокрема, через АТ «Укрексімбанк», надійний партнер банку ЄС. Кредит ЄІБ поліпшить доступ цих компаній до вагомого фінансування та створить нові можливості для України задля того, аби отримати кращу користь від Угоди про створення глибокої та всеосяжної зони вільної торгівлі.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.