• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Віктор Ющенко: Чорнобильську зону треба оживити там, де це можливо

    Опубликовано: 2005-12-12 16:47:00
    Президент України доручив Організаційному комітету з підготовки та проведення заходів, пов’язаних із 20-ю річницею Чорнобильської катастрофи, провести цього тижня засідання, на якому розглянути комплекс питань, пов’язаних з ЧАЕС.
     
    Комітет очолює перший віце-прем’єр-міністр Станіслав Сташевський.
     
    На переконання Віктора Ющенка, напередодні 20-ї річниці аварії на ЧАЕС потрібно не тільки привернути увагу України та світу до проблем Чорнобильської зони, а й представити комплексний план її рекультивації. Глава держави розкритикував практику останніх років стосовно ЧАЕС. «До сьогодні не було розроблено комплексного плану вирішення проблем Чорнобильської зони. Про ЧАЕС згадують раз на рік – 26 квітня. А від цього не вирішуються ані соціальні проблеми Славутича, ані доля понад 300 самоселів зони, ані проблема рекультивації», – наголосив він.
     
    На думку Президента, слід активізувати зусилля всіх гілок влади задля вироблення спільного підходу до вирішення проблем, що накопичилися довкола Чорнобиля. Глава держави відзначив, що ця тема була однією з ключових під час останнього засідання РНБО. Він також вітає рішення Верховної Ради провести 13 грудня спеціальні слухання стосовно ЧАЕС.
     
    Відсутність комплексного плану вирішення чорнобильських проблем, на думку В. Ющенка, свідчить про те, що в останні роки влада «закривала очі на існування зони відчуження». «Не потрібно робити вигляд, начебто зони не існує. Це лише консервує проблеми», – наголосив Президент, додавши, що нині треба «оживити зону там, де це можливо». Він зазначив, що до сьогодні в Україні на офіційному рівні не було запропоновано варіантів раціонального використання зони із залученням її в господарський оборот. «А нерозуміння, що робити із зоною, породжує лише нові проблеми», – вважає Президент.
     
    На переконання Глави держави, план вирішення чорнобильських проблем повинен містити «неординарні ходи» і має починатися з соціально-економічних питань. Аби привернути увагу Уряду, громадськості і міжнародних кіл до проблем Чорнобильської зони, Президент України під час візиту до ЧАЕС зробив низку заяв, спрямованих на початок дискусії щодо вироблення комплексного плану рекультивації.
     
    Одним із ключових економічних проектів, на думку В. Ющенка, має стати будівництво на території Чорнобильської зони сучасного заводу для захоронення та переробки ядерних відходів із українських атомних станцій. Президент нагадав, що сьогодні Україна щороку платить Росії 60-80 млн. доларів США за вивезення цих відходів. При цьому відходи згідно з міжнародною практикою, російським законодавством і підписаними договорами між Україною та Росією мають після переробки повертатися в Україну. Тож будівництво заводу, окрім суттєвого заощадження державних коштів, також забезпечить додатковою роботою людей, які живуть у зоні відчуження. Президент наголосив, що це підприємство повинно відповідати сучасним екологічним стандартам.
     
    Глава держави підкреслив, що всі рішення щодо розвитку зони відчуження слід приймати лише після обгрунтування економічної доцільності проектів, ретельного обговорення їх у суспільстві та на експертному рівні із залученням екологічних організацій. Він також підкреслив, що всі рішення щодо майбутнього Чорнобильської зони будуть прийматися з огляду на чинне законодавство.
     
    При цьому В. Ющенко зазначає, що рекультивація Чорнобильської зони потребує серйозних інвестицій, залучити які можна, лише маючи детальний економічно вигідний проект її розвитку. Зокрема, йдеться про залучення коштів на добудову саркофага над 4-м блоком ЧАЕС.
     
    У зв’язку з цим Президент закликає Уряд якомога тісніше співпрацювати в цьому питанні з парламентом та його профільними комітетами, а також пояснювати свою позицію громадськості й вести постійний діалог з екологічними організаціями.
     
     Офіційне інтернет-представництво Президента України
     
     
    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.