• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Змінити ситуацію в банківському секторі

    Опубликовано: 2016-11-24 08:36:48

    Українські компанії  відзначають певне полегшення умов для притоку закордонних  кредитних ресурсів до вітчизняного бізнесу. Днями  Нацбанк вніс зміни у порядок отримання  резидентами кредитів, запозичень  в іноземній валюті від нерезидентів та надання резидентами запозичень  в іноземній валюті. Однак це дуже мало змінює кредитну ситуацію в цілому і є лише одним  точковим заходом там, де повинна бути  чітка продумана стратегія НБУ, КМУ за участі парламенту з поступового доступу кредитних ресурсів до реального сектору,  створення нових робочих місць, сталого економічного розвитку. Про це наголошують в Українському союзі промисловців і підприємців.
     «На початку листопада УСПП та його чисельні партнери з асоціацій та об’єднань бізнесу  закликали до фахового і публічного розгляду ситуації з банківської сфери в парламенті, висунули вимогу  звітування керівництва Національного банку в ВРУ  за участі  президента, прем’єр-міністра, народних депутатів України, представників громадських організацій. Криза банківського сектору ледве не обернулася вуличними сценаріями, до яких так охочі окремі політичні сили. Держава вимушена була закрити огріхи політики НБУ виплатами  вкладникам з держбюджету, що  навряд чи покращило його збалансованість. Ми  переконані: ні популізм, ні  інструменти вулиці, ні «пожежні» виплати з бюджету, а лише  продумана грошово-кредитна та валютно-банківська політика можуть навести лад в сфері, яка є кровоносною системою економіки», – переконаний президент УСПП, голова Антикризової ради громадських організацій Анатолій Кінах.
    Він нагадав, які причини спонукали промислову спільноту вимагати звіту Національного банку за свою діяльність. Впав рівень  капіталізації банків, є обмеження доступу до ресурсів на зовнішньому ринку. Поглибилася недовіра з боку населення,  немає відповіді на питання щодо непрозорості надання рефінансування комерційним банкам та їхньої недостатньої ліквідності.
    Відбувається перерозподіл заощаджень населення з середніх та малих приватних банків на користь іноземних та державних. За експертними оцінками, рівень прострочення кредитів клієнтам стало перевищує 25%, при цьому в системно важливих державних банках частка негативно класифікованих активів перевищує 40%.
    Не зупиняється нездоровий процес  виведення банків з ринку, що  позбавляє бізнес можливості адекватно  планувати та розвивати діяльність  в Україні, відлякує інвесторів. При цьому підприємства реального сектору економіки вже втратили на рахунках у фінустановах, визнаних неплатоспроможними, до чверті усіх коштів.
    «Ми наполягаємо на звіті НБУ, має бути дана  деполітизована, професійна і об’єктивна  оцінка того, що насправді відбувається в банківській сфері. Крім того, наші експерти в оприлюдненій  Х1У з’їздом УСПП Антикризовій програмі спільних дій влади і бізнесу запропонували своє бачення виходу з складної ситуації, тому спільний пошук шляхів подолання кризи виключно в законодавчому полі був би дуже на часі», – зауважив  А.Кінах.
    Бізнес  хоче почути про стратегію Нацбанку щодо захисту прав вкладників, нарощування обсягів кредитування підприємництва та розвитку банківської сфери загалом,   повернення довіри до банків з боку населення та внутрішніх і закордонних інвесторів.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.