• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Визначено стратегію розвитку медичної освіти в Україні

    Опубликовано: 2005-12-08 15:00:00
    У МОЗ проходить Національна нарада зі стратегії розвитку вищої медичної та фармацевтичної освіти, у якій беруть участь експерти Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) та Всесвітньої федерації медичної освіти (ВФМО). На суд експертів, що є висококваліфікованими фахівцями медицини країн Європейського регіону - Великобританії,Чехії, Росії, Грузії, представлено Концепцію реформи медичної освіти в Україні, де чітко визначено мету реформування: 1) відповідність системи медичної освіти в Україні вимогам практичної сфери охорони здоров’я населення; 2) підвищення якості підготовки медичних кадрів шляхом введення ефективної системи організації навчального процесу; гармонізація вітчизнянох медичної освіти вимогам Євросоюзу.
     
    Розвиток української медичної освіти, який спрямовано на підготовку висококваліфікованого лікаря, який відповідає сучасному рівню розвитку медичної науки і вимогам суспільства, грунтується на введенні якісно нової методології організації навчального процесу за європейським зразком: в основу концепції закладено європейські тенденції та національну стратегію.
     
    Найбільш складною і затратною є у Європі підготовка кадрів для системи охорони здоров’я. Медична освіта здобувається у три етапи в поєднанні теоретичного курсу і практики:
     
    1)    додипломна медична освіта – мінімум 6 років, 5500 годин. Вимоги: Національні стандарти освіти, стандарти ВМФО;
     
    2)    післядипломна медична освіта – від 2 до 10 років. Вимоги: стандарти освіти, стандарти ВМФО, стандарти меддопомоги;
     
    3)    Безперервний професійний розвиток – 30-40 років. Вимоги: стандарти ВМФО, стандарти меддопомоги, досягнення науки.
     
    Як відомо, Міністерство охорони здоров’я України, починаючи з 2005 р., поетапно узгоджує навчальний процес з вимогами ЄС (відповідно до Болонського процесу). Протягом поточного 2005 року відбулися зміни у нормативній базі вищої медичної школи (перехід на новий навчальний план, запроваджується програма кредитно-модульної системи організації навчального процесу, введено державну атестацію згідно з принципами забезпечення якості та ін.), оновлюється матеріально-технічна база навчальних закладів, запроваджується нові технології організації навчального процесу, розроблено проект Концепції реформування післядипломної освіти.
    Терміни впровадження нової системи підготовки медиків гармонізовано із загальноприйнятими в Європейському Союзі – до 2010 року. Визначено етапи тактичних завдань реформування на кожен навчальний рік.
     
    Основні проблеми медичної освіти в Україні сьогодні – це: неповна відповідність стандартам ЄС і ВФМО; зниження якості підготовки медичних кадрів внаслідок низької мотивації студентів і викладачів до самоудосконалення; відсутність університетських клінік (4 на усю країну); невідповідність умов навчання вимогам часу, застосування застарілих педагогічних технологій, низький рівень соціального захисту викладачів, інформатизації навчального процесу і відповідності самостійної роботи студентів та ін. Впровадженню змін перешкоджають нерозуміння викладачами та громадськістю завдань і мети євроінтеграції, недосконалість законодавства, недостатність фінансування вищої школи, високий рівень педагогічного навантаження на викладача та ін.
     
    Будь-яке реформування – складний і болісний процес. Однак, реформування медичної освіти відповідно до Болонського процесу реально – єдиний шлях нашої державі, щоб надавати кожному громадянину сучасну медичну допомогу, а для студентів – здобути освіту світового рівня, стати конкурентоспроможним фахівцем та мати можливість вибору праці у будь-якій країні.
     
    Однак підготовка висококваліфікованих кадрів створює нові проблеми, якими сьогодні живе Європа – міграцію фахівців (міждержавну та внутрішню). На нараді, що продовжує роботу, розглядаються шляхи зближення та підходи стратегічного партнерства країн-учасників Болонського процесу щодо проблем кадрових ресурсів.
     
    Інформаційно
     
    В Україні запроваджується європейська система незалежних від вищих навчальних закладів ліцензійних інтегрованих іспитів. Вона вже повністю реалізована у підготовці фахівців напряму “Медицина” за спеціальностями “лікувальна справа”, “педіатрія”, “медико-профілактична справа”: “Крок-1” - іспит з теоретичного курсу (підсумковий 1-3 років навчання), “Крок-2” - випускний іспит з клінічних дисциплін, “Крок-3” – іспит підвищеної складності з клінічних дисциплін для інтернів.
     
    За усіма лікарськими, сестринськими та провізорськими спеціальностями напрямів підготовки „Медицина” та „Фармація” в 2005 році випуск складає 4212 осіб – підготовлених за державним замовленням та 5220 – за кошти фізичних та юридичних осіб.
     
    Лікарів за фахом „лікувальна справа”, „педіатрія” та „медико-профілак­тична справа” у 2005 році підготовлено:
     
    Усього випущено лікарів з числа українських громадян - 5389 (з них 3299 - бюджетна форма та 2090 - контрактна форма навчання).
     
    Не отримали диплом лікаря, тому що не склали ліцензійний державний іспит „Крок-2 Загальна лікарська підготовка” – 118 осіб, з них – 50 бюджетників та 68 осіб – за контрактною формою навчання.
     
    Усього випущено лікарів з числа іноземних громадян – 420, не склали „Крок-2 Загальна лікарська підготовка” – 94 особи.
     
    Лікарів-стоматологів у 2005 році випущено:
     
    Усього випущено лікарів-стоматологів з числа українських громадян - 1611 (з них 395 - бюджетна форма та 1216 контрактна форма навчання)
     
    Не отримали диплом лікаря-стоматолога, тому що не склали ліцензійний державний іспит „Крок-2” – 47 осіб з числа громадян України, з них – 5 бюджетників та 42 особи – за контрактною формою навчання.
     
    Усього випущено лікарів-стоматологів з числа іноземних громадян – 161, не склали „Крок-2 Стоматологія” – 31 особа.
     
    Урядовий портал
     
     
    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.