• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Депутати ключових фракцій пропонують вдосконалити систему гарантування вкладів фізичних осіб

    Опубликовано: 2016-10-13 13:49:17

    В парламенті зареєстрований законопроект про вдосконалення діючої системи гарантування вкладів фізичних осіб та процедури виведення банків з ринку (№5256), авторами якого стали депутати від фракції Радикальної партії Олега Ляшка, «Блок Петра Порошенка» та «Народний Фронт».
    За словами одного зі співавторів законопроекту та голови комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності Сергія Рибалки, мета документу – зробити систему гарантування вкладів більш справедливою, спрямованою на зменшення ризиків наступної банківської кризи. «Маємо повернути довіру до банківської системи. Пріоритет у діяльності НБУ та Фонду гарантування має полягати у допомозі банкам стати на ноги, і лише коли це абсолютно неможливо, лише тоді виводити з ринку як виключення. Щоб найменше страждали прості люди та вітчизняні підприємства», - сказав Сергій Рибалка.
    Він підкреслив, що у процесі втрати за останні два роки половини банківської системи підприємства та громадяни втратили кілька сотень мільярдів гривен, а вклади людям компенсували з державного бюджету – на це вже витратили понад 78 млрд. грн.
    Пропозицію законопроекту підвищити граничний рівень  відшкодування вкладів фізичним особам до 400 тис. грн. Сергій Рибалка назвав поміркованим та справедливим рішенням з огляду на багаторазове падіння курсу гривні. Також пропонується встановити регулярні внески банків до Фонду гарантування – залежно від ступеню ризику діяльності банку. За словами голови профільного парламентського комітету, ця модель стимулюватиме банки до менш ризикованих операцій.
    Серед пропозицій – зміна черговості виплат при ліквідації банку. «Перші три черги – без змін, включаючи гарантовані усім фізичним особам суми. У четверту – пропонуємо виплачувати вклади фізичних осіб, які перевищують гарантований ліміт, а також – гроші підприємств. А вимоги Фонду гарантування – у п'яту чергу, Національного банку – у шосту.  В результаті НБУ повинен  бути більш зацікавленим не дати розікрасти активи банку, а Фонд гарантування – продати їх за якомога більшу ціну. Зараз є очевидний конфлікт інтересів: Фонд має всю інформацію про банк та його активи, і сам їх продає. Що буде з вкладниками понад гарантовану суму його не хвилює. Це створює величезне підгрунтя для зловживань», - розповів співавтор законопроекту Сергій Рибалка.
    Він підкреслив, що важливе завдання – підвищити прозорість та публічність роботи Національного банку та Фонду гарантування вкладів.
    «Громадськість має знати, чому банк став неплатоспроможним, і що робив НБУ, аби цього не допустити. Суттєво розширюємо перелік інформації для обов'язкового оприлюднення та встановлюємо відповідальність за це посадових осіб Фонду. Інформація щодо таких банків має втрачати статус банківської таємниці та публікуватися повністю. Щоб усі бачили проведені банком операції, включаючи дії пов’язаних осіб, подану до НБУ звітність, і усі дії Нацбанку протягом року», - сказав Сергій Рибалка.
    За його словами, якщо власники банку вивели кошти, вони мають платити вкладникам за рахунок власного майна – передбачено обов'язок Фонду гарантування звернутися із такими вимогами до пов'язаних із банком осіб.
    Законопроект розроблений для реалізації Стратегії розвитку банківської системи до 2020 року, яку було схвалено профільним парламентським комітетом наприкінці травня.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.