• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • НБУ спростив процедуру розрахунків з нерезидентами за послуги та права інтелектуальної власності

    Опубликовано: 2016-08-25 08:38:13

    З 19 серпня 2016 року Національний банк України («НБУ») скасував вимогу щодо отримання резидентами акту цінової експертизи від державного підприємства «Державний інформаційно-аналітичний центр моніторингу зовнішніх товарних ринків» (Держзовнішінформ) для розрахунків з нерезидентами за послуги, роботи та права інтелектуальної власності вартістю більше 50 000 євро.

    Метою вимоги НБУ про отримання акту цінової експертизи було запобігання непродуктивному відтоку капіталу з України у формі платежів за нематеріальні активи, такі як послуги, роботи та права інтелектуальної власності. Якщо сума платежу перевищувала передбачений законодавством поріг (останній становив 50 000 євро), то резидент-платник був зобов'язаний звернутися до Держзовнішінформу для отримання акту цінової експертизи. Акт становив підтвердження того, що ціна послуг, робіт або прав інтелектуальної власності відповідає їхній ринковій ціні. За відсутності акту цінової експертизи українським банкам заборонялося проводити платіж (за деякими винятками).

    Строк отримання акту цінової експертизи, як правило, становив близько семи робочих днів, але міг бути продовженим, якщо Держзовнішінформу були необхідні додаткові роз'яснення щодо будь-якого питання. Необхідність проходити додаткову адміністративну процедуру на практиці іноді спричиняла незручності для сторін або затримки оплати за контрактом. Крім того, виключне право Держзовнішінформу щодо видачі акту цінової експертизи викликало критику з боку Антимонопольного комітету України.

    Скасування вимоги щодо отримання акту цінової експертизи, безумовно, є позитивним кроком з точки зору спрощення ведення зовнішньоекономічної діяльності для українського бізнесу. Разом з тим НБУ продовжує здійснювати контроль над подібними транзакціями. Зокрема, наразі НБУ вимагає надавати йому документацію щодо здійснення переказів на суму понад 50 000 доларів США та має право відмовляти в здійсненні таких переказів.

    НБУ також продовжує політику посилення фінансового моніторингу та підвищення рівня контролю з боку українських банків за відтоком капіталу. Зокрема, НБУ доручив банкам проводити детальний аналіз транзакцій та отримувати додаткову документацію від клієнтів у випадку, якщо банки мають сумніви, що вартість товарів, послуг або інших активів, передбачена в договорі, відповідає їхній ринковій вартості.

    Для отримання детальнішої інформації звертайтеся, будь ласка, до Назара Чернявського, Антона Коробейнікова або Олександра Ольшанського.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.