• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Рекомендації МВФ щодо протидії зловживанням на ринку та розкриття інформації

    Опубликовано: 2016-08-23 08:35:54

    В період роботи місії з технічної допомоги МВФ, яка тривала протягом січня -  квітня 2016 року, експерти Фонду вивчили поточний стан справ і проекти законодавчих ініціатив НКЦПФР (Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку) в питаннях розкриття інформації емітентами цінних паперів й протидії зловживанням на ринку, зробили певні висновки та надали органам державної влади відповідні рекомендації.
     
    Зокрема, у своєму звіті експерти МВФ зазначають, що українська нормативно-правова база в питаннях розкриття інформації емітентами цінних паперів та протидії зловживанням має суттєві прогалини, негативний вплив яких посилюється відсутністю у НКЦПФР достатніх повноважень щодо ефективного нагляду за ринком та проведення перевірок та розслідувань. Ці прогалини сприяють загальній відсутності прозорості на ринку і широкому поширенню неправомірних дій, в тому числі випуску й торгівлі «фіктивними» цінними паперами. Для вирішення поточних завдань, українське законодавство має бути приведене у відповідність з міжнародними стандартами.
     
    НКЦПФР підготувала проекти законодавчих пропозицій щодо внесення змін до низки законів у цих двох сферах, врахувавши відповідне законодавство ЄС.
     
    Законодавчі проблеми у двох вищезгаданих сферах є різними. Нові вимоги до розкриття інформації емітентами повинні базуватися на розкритті істотно важливої для інвесторів інформації. Повинні бути удосконалені способи розкриття інформації, щоб забезпечувати швидкий доступ до такої інформації всіх зацікавлених осіб та можливість її повної, точної і своєчасної оцінки. Інформація повинна розповсюджувалася за допомогою методів активного «просування», здатних поширити її якомога ширше і максимально одночасно.
     
    Обов‘язково повинна оприлюднюватися інформація про осіб, які мають значну частку в капіталі публічного емітента, або, які хочуть отримати контроль над таким емітентом. У звіті МВФ наголошується необхідність запровадження вимоги повідомлення акціонерами та іншими фізичними та юридичними особами про свої пакети акцій, які досягають або перевищують порогові значення 5, 10, 15, 20, 25, 30, 50 або 75 відсотків в капіталі емітента, цінні папери його допущені до торгів на регульованому ринку або іншим чином прошли процедуру публічної пропозиції.
     
    На думку експертів Фонду, Комісія повинна розробити нове законодавство з питань протидії маніпулюванню та заборони інсайдерських угод. Необхідно детально описати в законодавстві можливі факти використання інсайдерської інформації, встановити вимогу до емітентів складати списки інсайдерів, ввести виняток для операцій «зондування ринку», запровадити детальні вимоги для програм зворотного викупу акцій і для стабілізації фінансових інструментів. Для протидії маніпулюванню на ринку необхідно визначити прийняту ринкову практику, що не буде вважатися маніпулюванням та скласти невичерпний перелік показників маніпулятивної поведінки; законодавство повинно зобов‘язати фондові біржі підтримувати функціонування ефективних механізмів, систем і процедур, які були б спрямовані на стримування та виявлення маніпулювання і його спроб.
     
    Наразі сфера застосування санкцій до правопорушників на фондовому ринку дуже обмежена, чинне законодавство поширюється тільки на офіційних учасників фондового ринку. Це надає іншим гравцям (юридичнім і фізичним особам) можливість уникати кримінального або адміністративного переслідування. В той же час експерти МВФ наголошують, що санкції за порушення законодавства повинні застосовуватися як до юридичних, так і фізичних осіб, до розслідування правопорушень на фондовому ринку повинні бути залучені правоохоронні органи. Крім того, для випадків тяжких правопорушень українське законодавство повинно передбачати покарання у вигляді позбавлення волі.
     
    Нове законодавство щодо обох описаних в звіті МВФ питаннях є великим кроком уперед в узгодженні української правової бази із законодавством ЄС.
     
    Зазначені законодавчі зміни будуть ініційовані Комісією найближчим часом.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.