• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • В Орлянському відділенні стаціонарного терцентру Василівської РДА порушуються права мешканців на кваліфіковану медичну допомогу

    Опубликовано: 2016-08-09 14:12:32

    Представники Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму Секретаріату Уповноваженого та громадські монітори у серпні 2016 року здійснили моніторингові візити до установ Запорізької області.
    Моніторингова група констатувала численні порушення прав мешканців Орлянського відділення стаціонарного територіального центру Василівської РДА. Лікар, який повинен здійснювати медичний супровід мешканців, не знає точної кількості ліжкових хворих та людей з інвалідністю. Щорічні медичні огляди мешканців не проводяться взагалі.
    Монітори критично оцінили стан догляду за мешканцями закладу. Зокрема, вони виявили хворого з пролежнями, якому призначено лікувальний масаж, що застосовується лише з профілактичною метою та протипоказаний при такому захворюванні. Троє мешканців звернулись до моніторів з проханням сприяти проведенню їм операцій на очах. Але директор терцентру впевнений, що операцій ніхто не потребує, адже до нього не зверталися з цього приводу.
    Ліжковим хворим купують памперси за їхні ж мізерні пенсійні кошти. Вони роками не бувають на свіжому повітрі. Одна з мешканок повідомила, що вона «не була на вулиці вже років сім, а так хочеться побути на сонечку!».
    Вода в кранах тече іржава, але співробітники відділення не вважають це за проблему, пояснюючи: «Таку воду половина села п’є».
    Зважаючи на значну кількість ліжкових хворих, білизну раніше доводилося тричі прати в машинах. Наразі у зв’язку із відсутністю води у пральні білизна переться лише один раз, бо працівниці воду для машини треба принести власноруч.
    Уміння керівництва установи переконувати підопічних в тому, що таке життя є нормою, вразило членів моніторингової групи. Тому, не зважаючи на зазначені умови, деякі мешканці говорили, що їм добре живеться в стацвідділенні.
    Крім того, моніторинговою групою були здійснені візити до Кіровського будинку інвалідів (психоневрологічне та дитяче відділення), Запорізького обласного центру з профілактики та боротьби зі СНІДом (хоспісні ліжка), обласного спеціалізованого будинку дитини «Сонечко».
    Позитивне враження залишилось у моніторів після відвідування Запорізького геріатричного пансіонату. В будівлі установи проведено Wi-Fi, відтак кожен із мешканців може за бажанням користуватися Інтернетом. У пансіонаті створені комфортні умови проживання. Життя тут зовсім не нагадує місце несвободи, а швидше – комуну, у якій мешканці запрошуються до вирішення існуючих проблем.
    За результатами моніторингових візитів будуть підготовлені акти реагування Уповноваженого з прав людини до Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства соціальної політики України та Запорізької обласної державної адміністрації.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.