• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Дубайські бізнесмени розповіли про ведення бізнесу в Еміратах

    Опубликовано: 2016-08-08 14:54:31

    Провідні керівники успішних підприємств в ОАЕ поділилися інформацією з українськими компаніями щодо того, як вийти на дубайський ринок, що потрібно робити, щоб бути успішним, яка специфіка бізнес-стосунків в Еміратах та чому потрібно розширюватися українським фірмам на їх економічний простір. Зустріч відбулася в рамках міжнародного форуму «Україна-Об’єднані Арабські Емірати. Нові бізнес зв’язки» 28-29 липня в Києві.

    Дубайські представники бізнесу на міжнародному форумі «Україна-ОАЕ»: Єлизавета Маркіна, Суад аль Хосані, Тоні Ейд, Мухаммед Обейд, Назар Ібрагім Омар (з ліва на право)

    Суад аль Хосані (MS. SOUAD M. AL HOSANI)
    Президент і власник компанії Nexus Business Services-Nexus Agencies, яка займаєтсья нетворкінгом. Компанія за декілька років стала хабом надійних ближньосхідних ділових надання послуг в ОАЕ.

    Тоні Ейд (Toni Eid)
    Генеральний директор компанії Trace Media International - провідного видавця в ОАЕ англійською, арабською та французькою мовами. Головний редактор спеціального видання Telecom REVIEW. За незалежними оцінками фахівців, Toni Eid є визнаним лідером в області видавництва і реклами в ОАЕ.

    Мухаммед Обейд (Muhammad Obaid)
    Головний архітектор / менеджер партнер EMKAAN. Працює в області архітектури та інжиніринг консалтинг.

    Назар Ібрагім Омар (Nazar Ibraheim Omar)
    Голова ради директорів і генеральний директор Nastech Petroleum.

    Як розпочали свій бізнес?

    Суад аль Хосані: працювала у посольстві Британії. Бачила, як часом важко британським компаніям самостійно відкрити бізнес в ОАЕ. Вирішила, чому б не відкрити свою компанію, яка б займалася допомогою у створенні та розвитку бізнесу в Еміратах (від пошуку контактів і до відкриття офісів).

    Тоні Ейд: приїхав в ОАЕ в 1992 році для створення офісу французької компанії у Дубаї. Але з часом компанія закрила свою філію, а я вирішив залишитися та відкрити свою справу. Бос дуже здивувався цьому. Усі казали, що реалізувати це буде дуже важко.

    Основа успіху Об’єднаних Арабських Еміратів – вільні зони: повна свобода, немає контролю над бізнесом, вільне партнерство та свобода дій. На роботу можна найняти людину з будь-якої країни. Тут безпечно. Дубаї – 5-зіркове місто.

    Мухаммед Обейд: ще будучи студентом архітектурного університету мріяв створити власний бізнес. У себе на батьківщині – в Єгипті – це зробити було важко. Я одружився і переїхав в ОАЕ, де почав працювати звичайним робочим. Під час кризи у 2008 році багато бізнес компаній закрилося. Але мені в цей період вдалося розпочати свій бізнес. Це було зробити дуже легко, оскільки тут все прозоро.

    Наразі у моїй компанії працюють люди 17-ти національностей. Основою всього є люди. У нас є навіть міністр щастя. Коли про людей думають – вони стають щасливішими.
    Назар Ібрагім Омар: еЕмірати дали нам багато, не тільки в бізнесі, але й в сім`ї. Тут хороші університети, високий рівень освіти.

    Спершу я створив компанію в Абу-Дабі. Потім розширився на 6 країн, після чого увійшов у Європу. Емірати є вузлом, щоб підтримувати зв’язки в різних частинах світу. Я представляю африканський регіон, який переселився в Емірати.

    Як отримали перших клієнтів?

    Тоні Ейд: на початку вести свій бізнес важко. Хоч у вільній зоні почуваєш себе розслаблено через непідконтрольність будь-кому, але ніхто за вас, ні партнери, ні цивільні, не буде нічого робити. Так, це не просто, але воно того варте. Зараз є клієнти в США, Канаді, Європі і т.д. Коли даєш свою візитку з Дубаї, то всі з цим рахуються.

    Мухаммед Обейд: спершу був нульовий капітал. Почав із проекту. Зверталися старі клієнти. Із спонсорами розпочав працювати. Тут люди тримають слово. Спершу мав трьох клієнтів. У нуль вийшов через декілька років.

    Назар Ібрагім Омар: щоб бізнес був успішним, треба брати до уваги юридичний та правовий контекст країни. Емірати схильні ПРИВЛЕКАТЬ кращі компанії. Люди, які живуть в Еміратах, найбільш товариські у світі. В Україні нам треба скористатися досвідом з Еміратів. Немає ніяких обмежень для успіху. Часом варто починати з чужого капіталу. Навіть не маючи капіталу, можна стати мільйонером.

    Як знаходити нових клієнтів?

    Мухаммед Обейд: спершу все функціонувало як сарафанне радіо. Потім, коли розширилися, підписували договори з іншими компаніями, які займалися розвитком. Також розробляли різні маркетингові кампанії.

    Яким чином обираєте клієнтів та партнерів?

    Назар Ібрагім Омар: усе залежить від сфери. Наприклад, в «нафті та газі» ми повинні працювати зі схваленими поставщиками. Іноді наші клієнти – уряд якось країни, наприклад, в Африці. В Україні також треба підібрати людей для співпраці залежно від галузі. Щоб не було проблем, треба перевіряти клієнтів і партнерів. Зараз це зробити дуже легко. Навіть в Еміратах треба знати, з якими партнерами будете працювати. Доки не знатимете ринку та про ринок, на нього не можна виходити.

    Чому клієнти на півроку можуть пропадати?

    Суад аль Хосані: мої клієнти готуються підписати контракт у 2010 році, а через рік ще досі нічого не підписано. Треба бути готовим до того, щоб літати з України до Еміратів досить часто. Тому найкраще – знаходитися в ОАЕ в цей час. Адже в останній момент зустрічі назначають, переносять або відміняють. Самі контракти цього варті. У такий спосіб великі компанії чекають, щоб обрати правильно партнера.

    Як діяти в умовах конкуренції? Чи треба бути агресивними?

    Мухаммед Обейд: щоб бути агресивними, треба бути креативними. Коли ми вирішили перейти на інший ринок – із індивідуального в корпоративний, то вирішили бути саме креативними. Агресивність більше коштує за креативність, до того ж остання може бути більш результативна.

    Тоні Ейд: напрацювання репутації та підтримка бренду – це тяжко. Із першого дня треба розуміти, що потрібно працювати над брендом. Ми втрачаємо якусь суму кожного року, але бренд залишається. Так, наприклад, коли азійський партнер пішов від нас через півроку, то я взяв управління цією філією на себе, хоч це було і важко.

    Як перейти із одної області в іншу? І навіщо тримати гроші в різних галузях?

    Назар Ібрагім Омар: у світі на перший план виходить диверсифікація. Треба перекривати збитки однієї галузі іншою. Так, наприклад, нафтогазовий ринок перекриває сільське господарство.

    Хочу зайнятися бізнесом в Еміратах: створення ресторанів та надання їм своїх послуг. Що порадите? (питання із зали)

    Суад аль Хосані: щоб почати бізнес в ОАЕ, у першу чергу вам треба визначитися із локацією, партнерами та створити бізнес-план, у якому прописати навіть своїх майбутніх клієнтів.

    Маю власне підприємство в галузі легкої промисловості (дитяче харчування та питна вода). Уже три роки намагаємося зайти на ринок, брали участь в продуктових виставках в Дубаях. Усе безрезультатно, хоч маємо якісну та добру по ціні продукцію, були передумови до контрактів, але так нічого й не вдалося (питання із зали).

    Суад аль Хосані: в Еміратах величезна конкуренція на ринку. Порадила б або зв’язатися краще із дистриб’ютори,  або стати самим дистриб’ютором.

    Яких партнерів шукаєте?

    Назар Ібрагім Омар: зацікавлений у сферах бізнесу, пов’язаних із золотом, нафтою, газом та переробкою нафтових продуктів.

    Мухаммед Обейд: будь-яка компанія, яка хоче інвестувати в Дубаї. Наприклад, такій компанії треба буде офіс в ОАЕ. Також я тут для того, щоб знайти партнерів у освітніх закладах для організації практики для студентів.

    Суад аль Хосані: хочу зустрітися із людьми, які зацікавлені у власному бізнесі в Еміратах. У нас є партнери по всьому Перському заливі. Також шукаємо рекрутингову компанію, яка б займалася пошуком та відбором працівників з України для роботи за кордоном.

    Тоні Ейд: моя ціль в Україні – відкрити тут видання.

    Ви знаходитеся в гарячому регіоні, навколо вас часто трапляються воєнні конфлікти. Як справляються ОАЕ в сфері оборони? І які зараз стосунки с Кувейтом, щось взагалі про нього розповідають бо у нашій країні нічого про це не чути?

    Тоні Ейд: як медіакомпанія багато про це знаємо. Наразі в Кувейті все добре. Я маю там багато клієнтів. Кожна два місяці там буваю. Взагалі ситуація з Кувейтом не сильно вдарила по нашій економіці, наприклад, зараз кожного дня на кордоні із  Сирією є якісь проблеми. ОАЕ – дуже безпечна країна, тому ми ніколи не хвилюємося про свою безпеку.

    Я знаю про вашу ситуацію з Кримом, Сходом України. Але ви маєте вижити. Повинні далі рухатися. Це те, що ми переживали 30-40 років у Лівані.

    Мухаммед Обейд: Справа не в проблемах, а як на них ви фіксуєтеся. Світ загалом зараз безпечне місце, але є критичні точки. Я часто відвідую Саудівську Аравію і відчуваю себе там безпечно. Усе залежить від того, як ви будете дивитися на ситуацію, і як інші люди будуть говорити про це. У мене є друзі з Кувейту і в них все гаразд.

    Материал подготовила Олеся Савенко

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.