• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Найцікавіші розслідування Ради бізнес-омбудсмена за липень 2016

    Опубликовано: 2016-08-04 12:53:15

    Офіс бізнес-омбудсмена оприлюднює деталі успішно закритих справ українських підприємців за минулий місяць.

    Завдяки роботі РБО промислове підприємство подовжило спецдозвіл на користування надрами
    Об’єкт скарги: Державна служба геології та надр України (ДСГНУ)
    Суть скарги: Дочірнє підприємство французької групи компаній, що спеціалізується на виробництві вогнетривких будівельних матеріалів, звернувся до РБО у зв’язку зі складнощами з подовженням спеціального дозволу №557 на користування надрами (видобування каоліну). Перше звернення ДСГНУ розглядало протягом 5 місяців, хоча за встановленим внутрішнім порядком видачі подібних дозволів рішення має прийматися протягом 60 днів. У відповіді зазначалося, що наданий пакет документів не відповідав вимогам порядку, проте без уточнення будь-яких деталей.  Скаржник подав документи повторно, поставши перед ризиком зупинки виробництва.
    Вжиті заходи: РБО звернулась до ДСГНУ з метою отримання інформації про причини затримки у прийнятті рішення.  Згідно з відповіддю на запит, розгляд повторного подання пакету документів був відкладений до набуття чинності Наказом Міністерства екології Про організацію роботи з дозвільної діяльності ДСГНУ у сфері надрокористування. РБО звернулася з вимогою пришвидшити затвердження Наказу до Міністерства екології, Міністерства юстиції та Державної регуляторної служби. РБО наголошувала на тому, що процедурні питання не можуть виправдати порушення строків прийняття рішень стосовно дозвільних документів і затримку в роботі відповідної комісії. 
    Результат: 12 липня 2016 року Скаржник проінформував РБО про отримання спеціального дозволу №557. Справу було успішно закрито.

    «Молочна Слобода» отримала відшкодування ПДВ на суму 18 млн. грн.
    Об’єкт скарги: Державна фіскальна служба України (ДФС)
    Суть скарги: Компанія «Молочна Слобода», експортер молочних продуктів у Харківській області, не отримала відшкодування ПДВ з боку ДФС України у Харківській області протягом 18 місяців (з березня 2015 року). Попередні спроби Скаржника вирішити питання через ієрархічну структуру ДФС виявились безуспішними.
    Вжиті заходи: РБО визнала скаргу обґрунтованою і розпочала розслідування. Під час розслідування Скаржник отримав часткове відшкодування ПДВ, проте сума невідшкодованого ПДВ з вичерпаним терміном відшкодування становила 18 122 246 грн. РБО надіслала листи до ДФС України та підняла це питання на зустрічі експертної групи з ДФС у липні 2016 року. Це питання експерти РБО також висвітлили під час зустрічі з Прем’єр-Міністром 12 липня. Прем’єр-Міністр Володимир Гройсман дав доручення керівництву ДФС відшкодувати ПДВ Скаржникові протягом тижня.
    Результат: Незабаром Голова Центрального офісу з обслуговування великих платників податків у м. Харків поінформував Раду, що гроші будуть відшкодовані Скаржникові найближчим часом. 15 липня 2016 року Скаржнику повернули повну суму заборгованості. Справу успішно закрито.

    Скасовано податкові повідомлення-рішення ДФС на суму 7,4 млн. грн.
    Об’єкт скарги: Головне управління ДФС у м. Києві  (ГУ ДФС)
    Суть скарги: Скаржник звернувся до РБО через незаконні дії ГУ ДФС у м. Києві. Скаржник, організатор міжнародних торгових виставок та конференції, отримав декілька податкових повідомлень-рішень від ГУ ДФС, винесених на підставі податкової перевірки підприємства.
    Вжиті заходи: Після дослідження матеріалів справи РБО визнала обґрунтованою позицію Скаржника та надіслала рекомендації ДФС України для забезпечення неупередженого розгляду скарги. У квітні 2016 року, після розгляду матеріалів скарги, на якому був присутній інспектор РБО, ДФС України прийняла рішення скасувати три з чотирьох податкових повідомлень-рішень.
    Результат: Завдяки втручанню РБО фінансовий ефект від скасування податкових повідомлень-рішень для Скаржника склав 7 412 004, 00 грн. Розслідування було успішно закрито.

    «Селекційний центр свинарства» отримав понад 3 млн. грн. відшкодованого ПДВ завдяки сприянню РБО
    Об’єкт скарги: Білоцерківська ОДПІ ГУ ДФС України у Київській області
    Суть скарги: «Селекційний центр свинарства» звернувся до РБО з приводу відшкодування ПДВ у розмірі 3 588 406, 00 грн. за вересень 2015 р., який вчасно не був відшкодований Білоцерківською ОДПІ.
    Вжиті заходи: РБО звернулася до ГУ ДФС у Київській області, а також до Державної фіскальної служби України з рекомендаціями щодо належного виконання процедури відшкодування ПДВ. Також РБО підняла дане питання на зустрічі експертної робочої групи в рамках Меморандуму про співпрацю між РБО та Державної фіскальною службою України. 
    Результат: В результаті дій РБО Скаржник отримав на свій банківський рахунок відшкодування ПДВ у розмірі 3 588 406, 00 грн. та надіслав до РБО лист-подяку з приводу успішного завершення розслідування.
    ***
    Врегульовано питання із переукладання договорів із Держгеокадастром
    Об’єкт скарги: Держгеокадастр у Харківській області
    Суть скарги: Скаржник, сільськогосподарське підприємство середнього розміру, надіслало скаргу до РБО стосовно укладених договорів оренди земельної ділянки. Зазначені договори були укладені із Головним департаментом Держгеокадастру у Харківській області у жовтні 2014 року  строком на 49 років без можливості будь-яких змін в односторонньому порядку. Проте у лютому 2016 року Скаржник отримав від Держгеокадастру два листи про значне підвищення орендної плати, що могло негативно відобразитися на його діяльності.
    Вжиті заходи: Вивчивши надані документи, інспектор РБО дійшов висновку, що Скаржник не зобов’язаний переукладати договори за пропозицією Держгеокадастру на невигідних для себе умовах. Інспектор РБО звернувся до Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України та Держгеокадастру з проханням  надати оцінку діям Держгеокадастру у Харківській області. Фахівці РБО також обговорили зазначене питання із першим Віце-прем’єр міністром України Геннадієм Зубком під час робочої зустрічі. Згідно з офіційною позицією Держгокадастру, Скаржник дійсно не був зобов’язаний переукладати договори оренди на невигідних для себе умовах.
    Результат: Скаржник більше не отримував листів від Держгеокадастру у Харківській області, і розслідування було закрито. Три  договори оренди є чинними для Скаржника  на тих самих умовах, на яких вони були укладені.

    Усунено перешкоди на під’їзді до торгової точки приватного підприємця
    Об’єкт скарги: НацПоліція і Прокуратура у Броварах і Борисполі Київської області, сільський голова Великої Димерки, Державний виконавець ГУ юстиції у Київській області.
    Суть скарги: В листопаді 2015 року РБО отримала другу скаргу від приватного підприємця (першу скаргу РБО отримала в червні 2015 року). Скаржник стверджував, що голова Великодимерської селищної ради (Броварський район, Київська область) видав рішення щодо обмеження транспортного руху шляхом встановлення на дорозі бетонних блоків, що перешкоджали вільному доступу до магазина Скаржника. Скаржник звернувся до місцевого суду, проте безуспішно. Після низки судових засідань скаргу врешті решт задовольнили й бетонні блоки усунули. Проте, місцеві органи влади встановили шлагбаум. Таким чином, Скаржник констатував, що його права все ще не відновлені, а порушене кримінальне провадження проти сільського голови розслідувалось неефективно.
    Вжиті заходи: Інспектор РБО взяв участь у судовому слуханні. Згодом Рада передала справу до розгляду на експертній групі  при Міністерстві юстиції. З допомогою РБО Прокуратура Київської області перевела розслідування кримінального провадження  з Броварського до Бориспільського відділу поліції. На початку 2016 року матеріали скарги були передані голові НацПоліції. У лютому 2016 року РБО видала рекомендації Прокурору Київської області та Голові Поліції Київської області з проханням організувати офіційне розслідування по факту бездіяльності Бориспільського відділу поліції. В результаті, прокурора Броварського району в Київській області було притягнуто до дисциплінарного стягнення. РБО оприлюднила історію засобам масової інформації.
    Результат: Після року копіткої роботи ситуацію було остаточно врегулювано. Скаржник повернувся до нормального режиму діяльності. РБО отримала лист-подяку від Скаржника і підготувала справу до закриття.

    Скаржник отримав дозвіл після 2 років поневірянь
    Об’єкт скарги: Київська міська державна адміністрація (КМДА); Департамент екології та природних ресурсів
    Суть скарги: Рік тому до РБО звернулося приватне підприємство «Політон», компанія з нанесення полімерних покриттів. З кінця 2013 року Департамент екології та природних ресурсів КМДА не надавав компанії дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря, висуваючи  численні зауваження до документів Скаржника та наполягаючи  на розробці нового обґрунтування обсягів викидів.
    Вжиті заходи: Фахівці РБО вивчили питання і дійшли висновку, що дозвіл необхідно подовжити на підставі вже поданих документів без розробки нового  обґрунтування. Експерти РБО провели низку зустрічей з керівництвом КМДА та Міністерством екології і природних ресурсів. Зазначене питання було піднято в ході зустрічі бізнес-омбудсмена із Київським міським головою Віталієм Кличком.
    Результат: Завдяки зусиллям РБО в червні Скаржник отримав безстроковий дозвіл. Справу було закрито, і РБО отримав від Скаржника лист-подяку за проведену роботу.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.